Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
Unmitigated Audacity
1 juli 1991
a beat the boots release

  1. Dupree's Paradise/It Can't Happen Here
  2. Hungry Freaks Daddy
  3. You're Probably Wondering Why I'm Here
  4. How Could I Be Such a Fool?
  5. Ain't Got No Heart
  6. I'm Not Satisfied
  7. Wowie Zowie
  8. Let's Make the Water Turn Black
  9. Harry, You're A Beast
10. Oh No
11. More Trouble Every Day
12. Louie Louie
13. Camarillo Brillo

------------------------------------------------------------

Frank Zappa: lead guitar/vocals 
Jeff Simmons: guitar/vocals 
Napoleon Murphy Brock: sax/vocals 
George Duke: keyboards/vocals 
Don Preston: keyboards/synthesizer
Walt Fowler: trumpet 
Bruce Fowler: trombone 
Tom Fowler: bass 
Chester Thompson: drums 
Ralph Humphrey: drums

------------------------------------------------------------
recorded at Notre Dame University, South Bend, Indiana - May 12, 1974

-----------------------------------------------------------
‘Beat the Boots’ is een serie cd-uitgaven waarbij Zappa een aantal populaire bootlegs zelf uitbracht. De makers konden daar weinig tegenin brengen. Nu verdiende Zappa er bovendien zelf nog wat aan. Hij nam ze één-opéen over, inclusief ‘artwork’.
De originele maker van ‘Unmitigated Audacity’ is beslist een grapjas. In een wat vrije vertaling komt die titel neer op een ongekwalificeerde geluidsbewerking. Hij weet drommels goed waarmee hij bezig is.
De band is die van de Roxy, maar dan vooral de Elsewhere-variant. Deze show is uit Indiana met Jeff Simmons én Don Preston nog in de band. Bij de Roxy-concerten waren die twee alweer elders. Het geluid is, zeker vergeleken met dat mooie, volle geluid, van de officiële albums mager, ver weg en opgenomen in de badkamer. Zo lijkt het tenminste. De band is goed, de muziek idem, maar heel veel voegt het eigenlijk niet toe zou je denken. Fout! Nogal Fout zelfs! Deze tournee was een feesttournee, Zappa, lees The Mothers, bestond tien jaar en dat mocht gevierd. Deze set opent met een groot deel van ‘Freak Out’ en dat staat op geen enkele Roxy-variant (*): ‘It Can’t Happen Here’, ‘Hungry Freaks Daddy’, ‘You’re Probably Wondering Why I’m Here’, ‘How Could I Be Such a Fool’, ‘Ain’t Got No Heart’, ‘I’m Not Satisfied en ‘Wowie Zowie’. Wat werden die mensen op de Notre Dame University getrakteerd! Die tracks worden stuk voor stuk opvallend goed uitgevoerd en voorzien van uitstekend gitaarwerk van Zappa. Door het gebodene neem je de geluidskwaliteit voor lief. Wat een concert, wowie… Alle songs blijven overeind en klinken verrassend fris.
Van ‘Freak Out’ stappen we over naar ‘We’re Only in it for the Money’: ‘Let’s make the Water Turn Black’ en ‘Harry You’re a Beast’. Prima, maar die missen de ‘drive’ van het ‘Freak Out’-werk. ‘Oh no’ start wat hakkelig, maar dan gaat die over in ‘Son of Orange County’ (zie/luister ‘Roxy & Elsewhere) met opnieuw een waanzinnige gitaarsolo. Net als op het Roxy-album gaan we door naar ‘More Trouble Every Day’. Deze set sluit af met ‘Louie Louie’ en dank aan de band. Toegift? is ‘Camarillo Brillo’. En ook die laatste treffen we niet aan in de Roxy-box of omgeving daarvan. Die track was een paar maanden eerder uitgebracht op ‘Over-Nite Sensation’ (1973) en dus best ‘nieuw’. Zappa sluit af met een aan de Muffin Man verwante solo. Zowie!
Ondanks de waterval aan releases vanuit de Roxy & Elsewhere biedt ‘Unmitigated Audacity’ nog veel nieuws. Dit ongekwalificeerde geluid wordt daarom alsnog warm aanbevolen!
 
(*)anno 2022 achterhaald door Erie, want daar staan ze in het echt op


    dutch text 2022 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe