Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
Tinsel Town Rebellion
11 mei 1981
officiële release - 30


1981 lp-versie
A1. Fine Girl
A2. Easy Meat
A3. For The Young Sophisticate

B1. Love Of My Life
B2. I Ain't Got No Heart
B3. Panty Rap
B4. Tell Me You Love Me
B5. Now You See It - Now You Don't

C1. Dance Contest
C2. The Blue Light
C3. Tinsel Town Rebellion
C4. Pick Me, I'm Clean

D1. Bamboozled By Love
D2. Brown Shoes Don't Make It
D3. Peaches III

2012 cd-versie
  1. Fine Girl
  2. Easy Meat
  3. For The Young Sophisticate
  4. Love Of My Life
  5. I Ain't Got No Heart
  6. Panty Rap
  7. Tell Me You Love Me
  8. Now You See-It Now You Don't
  9. Dance Contest
10. The Blue Light
11. Tinsel Town Rebellion
12. Pick Me, I'm Clean
13. Bamboozled By Love
14. Brown Shoes Don't Make It
15. Peaches III

------------------------------------------------------------
Frank Zappa: lead guitar & vocals
Ike Willis: rhythm guitar & vocals
Ray White: rhythm guitar & vocals
Steve Vai: rhythm guitar & vocals
Warren Cucurullo: rhythm guitar & vocals
Denny Walley: slide guitar & vocals
Tommy Mars: keyboards & vocals
Peter Wolf: keyboards
Bob Harris: keyboards, trumpet & high vocals
Ed Mann: percussion
Arthur Barrow: bass & vocals
Vinnie Colaiuta: drums
and also
Patrick O'Hearn: bass on Dance Contest
David Logeman: drums on Fine Girl and first half of Easy Meat
Greg Cowan featured in the role of eccentric well-to-do Oregonian party giver
------------------------------------------------------------
Fine Girls is a studio recording. All others are live recordings
------------------------------------------------------------

This album is dedicated to all our friends who have attended our concerts year after year, all over the world, without whose support these performances would not have been possible. thanks for coming to the show, hope you enjoyed it... see you at the next one.
------------------------------------------------------------
Bij de cd-versie uit 1990 is het applaus na 'For The Young Sophisticate' en 'Pick Me I'm Clean' weggehaald. Vanaf 1998 is het weer terug. De 2012 cd-versie is in die zin het meest overeenkomstig de 1981 lp-versie

 
Tinsel Town Rebellion is een gitaardominatrix, 96%-live plaat. Als je de disc afspeelt lijkt het alsof je naar één-en-hetzelfde concert luistert, maar bestudering van de bijsluiter levert een heel ander beeld op. Zoals vaker bij Zappa was de plaat niet bedoeld om er te zijn. Tinsel Town is samengesteld uit twee andere produkten in de maak: ‘Warts and All’ en ‘Crush All Boxes'. 'Warts and All' zou – 'n goede traditie ook weer – zelfs een drie-album-box worden. 'Crush All Boxes', met gezien voorgaande nogal excentrieke naam, zou vooral vol staan met opnamen uit de net nieuwe UMRK-studio. Warts and All bleek een moeizame bevalling te worden en werd geschrapt. Zappa richtte zijn aandacht nu meer op Crush All Boxes. Maar ook daar ging het niet makkelijk. Het materiaal dat er nu lag en dat weer aangevuld met nieuw werk kwam uiteindelijk terecht op Tinsel Town Rebellion, You Are What You Is en porties op Shut Up 'n Play Yer Guitar en You Can't Do That on Stage Anymore.

Fine Girl is een studio-opname, met name bedoeld voor de conservatieve radiostations om een 'gewoon' liedje te spelen, zodat iedereen weet dat deze plaat er is. De rest van de tracks is live, maar samengesteld uit verschillende concerten uit verschillende plaatsen. Een beetje een 'hoe bouw ik mijn ideale liveplaat' dus. Live-opnamen genoeg bij Zappa en na het succes van Sheik Yerbouti, waarbij hetzelfde procedé gevolgd werd, blijkt dat ook voor Tinseltown uitstekend te werken.
Tinseltown/Tinsel Town (gedoeld wordt op Hollywood) is zonder meer een sterke plaat te noemen. Fine Girl is een gezellige meezinger, waarna de zaken serieuzer worden met Easy Meat. Vooral het tussenstuk voor - low budget orchestra - ofwel - kijk wij spelen klassiek compleet met dirigeerstokje - is een echt Zappawerk. Het is al een wat ouder werk, 1970, en werd al gezongen door Mark & Howie.
Op Tinseltown staan meer 'oude successen': Love of my Life, I Ain't Got no Heart, Tell Me you Love Me (in een waanzinnige uitvoering), Brown Shoes (klinkt zelfs redelijk authentiek door deze band) en Peaches en Regalia. Tussendoor krijgen we nieuw werk en enkele gitaarsolo's.
Op dit gefingeerde concert is Zappa als host op dreef, hij spreekt, legt en nodigt uit, organiseert een bijna uit de hand lopende audience participation en vraagt om dames-ondergoed, groot of klein, maakt niet uit en vertelt en passant een voodoo-anecdote. De verzameling 'panties' is voor kunstenares Emily James die er een quilt (lappendeken) van zou maken. Ik heb dat verhaal altijd met enige argwaan gevolgd, maar op een bepaald moment werd duidelijk dat het hier 'serious business; was, "really- trust me", sprak Zappa live al. Het resultaat werd in een museum tentoongesteld.
Er wordt op de plaat gestrooid met Italiaanse produkten als pizza's en de dingen die daar niet op horen en Italiaanse musici in Peaches. Prachtig gedaan. The Blue Light valt op of uit door het zogenaamde 'sprechgesang', maar op latere platen werd die aanpak verder uitgewerkt (Man from Utopia), dus dit leek achteraf een soort oefening.
De band is tijdens alle concerten in vorm, het was dan ook een van de sterkere bands met Zappa's beste drummer aller tijden: Vinnie Colaiuta (Zappa's eigen visie). Maar denk ook even aan Tommy Mars, die met zijn prachtige vocoderwerk (soort zang vervormd door synthesizers) een duidelijk stempel op het geluid drukt. Tel daarbij de sterke vocalisten en gitaristen (Steve Vai) en voilà, een topband.

Nog steeds vind ik het gek om naar een suggestief samenraapsel van concerten te luisteren, dit album klinkt namelijk echt als een opname van één avond. Die Zappa toch.
Tinsel Twon Rebellion is een prachtig album, met overigens een schitterende, typische hoes van Cal Schenkel. Die was eigenlijk bedoeld voor de nooit verschenen doos "Crush all Boxes". De titel is bij sommige releases nog zichtbaar, de nieuwe naam is eroverheen geplaatst.
Waarom Zappa linkshandig werd op de achterzijde weet bijna niemand. Rebellie in een notendop!


    dutch text 2010/2018 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe