Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
The Lost Episodes
27 februari 1996
officiële release - 64


1996 / 2012* cd-versie
1. The Blackouts
2. Lost In A Whirlpool
3. Ronnie Sings?
4. Kenny's Booger Story
5. Ronnie's Booger Story
6. Mount St. Mary's Concert Excerpt
7. Take Your Clothes Off When You Dance
8. Tiger Roach
9. Run Home Slow Theme
10. Fountain Of Love
11. Run Home Cues, #2
12. Any Way The Wind Blows
13. Run Home Cues, #3
14. Charva
15. The Dick Kunc Story
16. Wedding Dress Song
17. Handsome Cabin Boy
18. Cops & Buns 2:36
19. The Big Squeeze
20. I'm A Band Leader
21. Alley Cat
22. The Grand Wazoo
23. Wonderful Wino
24. Kung Fu
25. RDNZL
26. Basement Music #1
27. Inca Roads
28. Lil' Clanton Shuffle
29. I Don't Wanna Get Drafted
30. Sharleena

------------------------------------------------------------
at various points on this disc you can hear:
Frank Zappa: synthesizer, guitar, percussion, piano, celeste, drums, bass guitar, kazoo, vocals, background vocals, synclavier
Don van Vliet: vocals
Bobby zappa: rhythm guitar
Ronnie Williams: vocal
Kenny Williams: vocal
Malcolm McNabb: trumpet
Peter Arcaro: trumpet
Philip Barnett: oboe, English horn
Danny Helferin: piano
Chuck Foster: trumpet
Tony Rodriguez: alto sax
Caronga Ward: bass
Chuck Grove: drums
Janschi: (bass-)guitar
Vic Mortensen: drums
Ron Myers: trombone
Chick Carter: flute, tenor sax, baritone sax
Don Christlieb: bassoon
Pete Christlieb: tenor sax
Chuck Domanico: bass
John Guerin: drums
Ray Collins: vocals
Paul Buff: fuzz bass, organ, percussion
Dick Kunc: voice
Art Tripp: marimba, vibes
Don Preston: keyboards
Jimmy Carl Black: drums
All Night John (Kilgore): voice
Patrolman LaFamine: voice
Dick barber: snorks
Winged Eel Fingerling (Elliot Ingber): slide guitar
Drumbo (John French): drums
Ricky Lancelotti: vocal
George Duke: piano, clavinet
Erroneous: bass
Aynsley Dunbar: drums
Ian Underwood: woodwinds, keyboards, Fender Rhodes
Bruce Fowler: trombone
Sal Marquez: trumpet
Ruth Underwood: percussion
Bruce Fowler: trombone
Tom Fowler: bass
Chester Thompson: drums
Ralph Humphrey: drums
Jean-Luc Ponty: violin
Max Bennett: bass
John Guerin: drums
Ray White: guitar, vocals
Ike Willis: guitar, vocals
Tommy Mars: keyboards
Arthur Barrow: synth bass
Vinnie Colaiuta: drums
Terry Bozzio: vocals
Dale Bozzio: vocals
Don "Sugar Cane" Harris: vocal and electric violin

------------------------------------------------------------
Vier tracks van dit album staan ook op de Mystery Disc, maar dan natuurlijk soms weer anders: Theme from Run Home Slow (hier mono, daarop stereo; hier mét gitaarsolo) , Charva (hier mono, daar 'een soort stereo'), Wedding Dress Song en The Handsome Cabin Boy (hetzelfde op beide discs).
------------------------------------------------------------
* The Lost Episodes 2012-versie is bijna helemaal gerestyled. Geen doosje, geen boekje, geen paarse cd-houder meer, geen digipack. Alles moet nu in de rij, dus ook dit in plastiek. En dan? Een ‘nieuw’ boekje met een gewijzigde en sterk gereduceerde tekst, andere kopjes en een postscript én je krijgt er een Diva-foto bij ook (de vijf sporen recorder koppen uit studio Z). Opvallend is hier dat Paul Buff gewist is (net als bij Freak Out). Het is de moeite om beide boekjes naast elkaar te houden.
The Lost Episodes hadden net zo gemakkelijk You Can’t Do That on Stage Anymore, vol. 7 kunnen zijn. Uit te schatkelder van Zappa is een behoorlijk aantal 'verloren werken' bovengehaald. Hoofdstukken die we kennen van verhalen, maar nog niet op deze manier gepresenteerd kregen.

Verloren waren al die nummers natuurlijk nooit, maar toegankelijk evenmin. The Lost Episodes beslaat de periode 1958 tot halverwege de jaren zeventig. Twee liedjes kennen we al: ‘I Don't Want to Get Drafted en Any Way the Wind Blows’. De rest is voor de meeste cd-kopers nieuw.

De rest? Een aantal liedjes stonden ook al op de Mystery Disc. Even een uitleg: bij het heruitgeven van de oude lp’s in dozen, genaamd ‘The Old Masters Box, vol. 1, 2 en 3’ voegde Zappa bij de eerste twee boxen een ‘mystery lp’. Al die tracks min twee, die staan nu op Absolutely Free, kwamen terecht op de cd ‘The Mystery Disc. Waarom ze nu opnieuw hier opduiken is niet bekend. Theme from Run Home Slow staat op The Lost Episodes in mono én met gitaarsolo, op de Mystery disc in stereo, zonder. Voor Charva geldt hetzelfde, behalve die solo dan. Wedding Dress Song en The Handsome Cabin Boy zijn hetzelfde op beide discs.

Wat we vooral te horen krijgen en vooral zo leuk is zijn de tracks van heel lang geleden, werk met Don Vliet, zijn echte naam, voordat hij Don van Vliet of Captain Beefheart werd: Lost in a Whirlpool, Tiger Roach, ‘Im a Band Leader (I’m important… heel grappig!), Alley Cat en The Grand Wazoo. Zappa en Beefheart waren van de Blues, zeker als tieners. Het is dan ook niet raar dat de songs die richting uitgaan. Alley Cat is bijzonder in deze setting, omdat Zappa in feite meespeelt met de Magic Band; Winged Eel Fingerling (Elliot Ingber) en Drumbo (John French). Elliot Ingber kennen we natuurlijk allemaal van diens bijdrage aan de eerste Mothers of Invention-plaat Freak Out. Toen had hij alleen nog geen baard.

Nog ouder werk komt uit Cucamonga, ooit de plek waar Zappa woonde en werkte (Studio Z.). Uit die periode komt ‘Any Way the Wind Blows’. Later kwam het liedje op Freak Out en nog weer later op Cruisin’with Ruben & the Jets.
Run Home Slow dan, de muziek uit de gelijknamige film. De muziek die ik eigenlijk wel eens in zijn geheel zou willen horen; hebben op cd ook. Andere interessante stukken zijn de basis-uitvoeringen met prachtige solo’s van ‘RDNZL, Clanton Shuffle en Inca Roads’; De ‘Wino Man’ met Ricky Lancelotti als zanger. Die Ricky zong een partijtje mee op Overnite Sensation alvorens hij te jong stierf aan een overdosis. Andere scitterende uitvoering is de bossa-nova-versie van ‘Take Your Clothes of When You Dance’
En dan, het uit-het-leven-gegrepen verhaal over het snot op de ramen van de heren Williams is natuurlijk fenomenaal, ne als het verhaal van de ‘officer’ die komt klagen over het geluid en van Zappa een broodje krijgt aangeboden.

Voor mij is het absolute hoogtepunt de laatste track; Sharleena in Hot Rats-uitvoering. Sugarcane Harris zingt, Zappa speelt onnavolgbaar gitaar in pure Hot Rats-stijl: lang, melodieus, prachtig, maar de rillingen komen bij de sax-intermezzo’s van Ian Underwood, dat geeft het nummer de extra’s die het optillen tot ‘next level’.

The Lost Episodes is één groot feest, pure vreugde voor al die mooie muziek. Uit de samenstelling lijkt dat Zappa deze cd gemaakt heeft voor de fans, waarvoor niet aflatende dank. Soms is één Lost Episodes-doos beter dan 6 YCDTOSA-dozen, en dan heb ik het nog niet gehad over de prachtige verpakking van Gabor Csupo en de onthullende en zeer verzorgde liner-notes.

toegift:
De 2012-verise is bijna helemaal gerestyled. Geen doosje, geen boekje, geen paarse cd-houder meer, geen digipack. Alles moet nu in de rij, dus ook dit in plastiek. En dan? Een ‘nieuw’ boekje met een gewijzigde en gereduceerde tekst, andere kopjes en een postscript én je krijgt er een Diva-foto bij ook (de vijf sporen recorder koppen uit studio Z). Opvallend is hier dat Paul Buff gewist is (net als bij Freak Out). Het is dus de moeite om beide boekjes naast elkaar te houden...


    dutch text 1996/2008/2018 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe