Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
The Guitar World According to Frank Zappa
2 juni 1987 (cassette)
13 april 2019 (record store day vinyl)

officiële release: niet opgenomen in de catalogus


Side 1
1. Sleep Dirt (from Sleep Dirt)
2. Friendly Little Finger (from Zoot Allures)
3. Excerpt From "Revised Music For Guitar And Low-Budget Orchestra" (from Studio Tan; with new drum overdubs)
4. Things That Look Like Meat (from Guitar; shorter edit)

Side 2
1. Down In De Dew (from Läther)
2. A Solo From Heidelberg (from One Shot Deal)
3. A Solo From Cologne (from Guitar; longer edit)
4. A Solo From Atlanta (from Guitar; longer edit)


------------------------------------------------------------
Frank Zappa: guitar
en vele anderen
Een cassette! In 1987 kon dat nog, want had menig muziekliefhebber een cassettedeck. Hoe aan ‘The Guitar World According to Frank Zappa’ te komen was weer een ander verhaal. Je moest bijna wel, want op die cassette stonden solo’s die op dat moment en nu nog nergens anders te vinden waren. Met enig kunst en letterlijk vliegwerk kwam de felbegeerde cassette met het aanhangende magazine in huis. Paar keer gedraaid. Leuk, aardig, fijn. Maar ja, zo’n cassette valt enigszins buiten het vaste stramien van de dan snel oprukkende cd’s en uiteindelijk beland het doosje in de vitrine van bijzondere dingen en komt daar niet meer uit. Daarbij is er ook al jaren geen cassettedeck meer in huis. Gelukkig staan bijna alle solo’s inmiddels op andere albums, maar dan wel soms wat korter of een tikje anders. Zo is de ‘Revised Music for Guitar and Low-Budget Orchestra’ vergezeld van een nieuwe overdub van nieuwe drums van Chad Wackerman. Daarbij geldt hetzelfde als wat Zappa deed met ‘We’re Only in It for the Money’ en ‘Cruisin’ with Ruben & the Jets’ en zelfs met ‘Lumpy Gravy’, in mijn bescheiden oortiek is dat geen vooruitgang. Zappa zag dat anders, maar niet alles wat de man doet is heilig. Gelukkig maar. Veel staat er op ‘Guitar’ en dat past dan weer wel.

De vinylfanaten werden in 2019 getrakteerd met een, de naam zegt het al, vinylversie van de cassette. Ook leuk, maar wat hier geldt voor de cassettedeck geldt ook voor een platenspeler. Soms is de vinylverpakking of picture disc een aardig curiosum of aan de muur te hangen als decoratiemateriaal, maar in dit geval is het plaatje transparant. Dat schiet dan niet op.
Ik hou het maar bij de diverse cd’s, met dan wel iets andere versies, maar, zoals de man zelf regelmatig opmerkte: “what the hey…!” En die cassette? Die staat hier te staan.


    dutch text 2022 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe