Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
Tengo Na Minchia Tanta
16 juni 1992
a beat the boots release

  1. Does This Kind Of Life Look Interesting To You?
  2. A Pound For A Brown (On The Bus)
  3. Sleeping In A Jar (with extensions)
  4. Sharleena
  5. The Sanzini Brothers
  6. What Will This Morning Bring Me This Evening?
  7. What Kind Of Girl Do You Think We Are?
  8. Bwana Dik
  9. Latex Solar Beef
10. Daddy, Daddy, Daddy
11. Little House I Used To Live In
12. Holiday In Berlin
13. Inca Roads/Easy Meat
14. Cruising For Burgers

------------------------------------------------------------

Frank Zappa: guitar, vocals 
Mark Volman: vocals and special material 
Howard Kaylan: vocals and special material 
Jeff Simmons: bass, vocals 
George Duke: keyboards, trombone, vocals 
Ian Underwood: keyboards, winds 
Aynsley Dunbar: drums

------------------------------------------------------------
recorded at the Fillmore East, NYC - November 13, 1970

-----------------------------------------------------------
‘Beat the Boots’ is een serie cd-uitgaven waarbij Zappa een aantal populaire bootlegs zelf uitbracht. De makers konden daar weinig tegenin brengen. Nu verdiende Zappa er bovendien zelf nog wat aan. Hij nam ze één-opéen over, inclusief ‘artwork’.
Tengo Na Minchia Tanta’. Volgens de digitale vertaler betekent het zoiets als “ik hou van neuken”(?) Het is de broer of zus van Freaks & Motherfu*#@%!. Dan zitten we qua taalgebruik meteen op een bepaald niveau. Deze cd is van de show op 13 november 1970 in The Fillmore East. Daarmee overlapt deze cd op sommige delen de Freaks & etc. ‘Sleeping in a Jar’, ‘Little House I Used to Live In’, ‘Holiday in Berlin’ en ‘Cruising for Burgers’ zijn dubbelop. Deze set begint met een kort intro van Jeff Simmons, gevolgd door ‘A Pound for a Brown’, de gitaarsolo-versie. ‘Sharleena’ is een bekende dame in dit gezelschap. Ze wordt bijna net zo gebracht als op ‘Chunga’s Revenge’ (1970). ‘The Sanzini Brothers’ houden het kort, maar de variété-act daarna is een stuk langer en mond uiteindelijk uit in ‘What Will This Morning Bring Me This Evening’. We zitten tenslotte aan de vooravond van 200 Motels hier. Het verhaal van ‘What Kind of Girl Do You Think We Are?’ en ’Bwana Dik’is welbekend. Natuurlijk is dat elke avond iets anders, maar de grote lijn is duidelijk: “We want a guy from a group who's got a thing in the charts.” En “If his dick is a monster they will give him their hearts . . .”Dus. Of ‘Latex Solar Beef’ nu de monsterhit is wordt wat open gelaten, het eind van het nummer is best verrassend. En ik mis de gitaarsolo… ‘Daddy, Daddy, Daddy’ is een beetje in de stijl van 200 Motels ook. Het snoepje van de week is echter … : ‘Inca Roads’ overgaand in ‘Easy Meat’. Mooie gitaarsolo hier, daar had Zappa toen geen knip- en plakwerk voor nodig. En wij moesten nog vier jaar wachten op de kennismaking ermee (‘One Size Fits All’ – 1974). ‘Easy Meat’ leerden we nog pas veel later kennen en wel op ‘Tinsel Town Rebellion (1981). Dat maakt dat er op deze Tengo toch ook wel weer bijzondere tracks staan. Voor de andere tracks verwijs ik naar de Freaks etc. set. Iemand had er best één geheel van kunnen maken, maar dat was blijkbaar teveel moeite.
Geluidstechnisch is deze niet onaangenaam, beetje ‘licht qua afdronk’. Zelfs de hoes is aardig gedaan.
Opvallend is dat in de reeks van vijftien ‘Beat the Boots’ er maar liefst vier uit de periode met Flo & Eddie stammen. Blijkbaar had Zappa hemzelf toch ook wel een voorkeur voor deze tijd. Als we maar kunnen lachen tenslotte.


    dutch text 2022 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe