Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
Swiss Cheese/Fire!
16 juni 1992
a beat the boots release

cd1: Swiss Cheese
1. Intro
2. Peaches En Regalia
3. Tears Began To Fall/She Painted Up Her Face/Half-A-Dozen Provocative Squats
4. Call Any Vegetable
5. Anyway The Wind Blows

cd: 2 Fire!
1. Magdalena/Dog Breath
2. Sofa
3. A Pound For A Brown (On The Bus)
4. Wonderful Wino/Sharleena/Cruisin' For Burgers
5. King Kong
6. Fire!


------------------------------------------------------------

Frank Zappa: guitar, vocals 
Mark Volman: vocals 
Howard Kaylan: vocals 
Jim Pons: bass, vocals
Don Preston: keyboards
Ian Underwood: keyboards
Aynsley Dunbar: drums

------------------------------------------------------------
r
ecorded at Casino, Montreaux, Switzerland - December 4, 1971

-----------------------------------------------------------
‘Beat the Boots’ is een serie cd-uitgaven waarbij Zappa een aantal populaire bootlegs zelf uitbracht. De makers konden daar weinig tegenin brengen. Nu verdiende Zappa er bovendien zelf nog wat aan. Hij nam ze één-opéen over, inclusief ‘artwork’.
Zappa’s concert op 4 december 1971 in Montreux is waarschijnlijk bekender geworden door Deep Purple dan zijn eigen Mothers. Feit is dat iemand in de zaal vuurwerk afstak, de zaal geëvacueerd moest worden en tot de grond toe afbrandde, inclusief alle apparatuur van The Mothers. Deep Purple, aanwezig met hun opnamestudio, zag het aan en schreef er een song over: ‘Smoke on the Water’ (Machine Head, 1972). Een deel van de tekst: “Frank Zappa and the Mothers were at the best place around. But some stupid with a flare gun burned the place to the ground. Smoke on the water, a fire in the sky. Smoke on the water...”
Deze uitgave is verdeeld in twee delen, respectievelijk ‘Swiss Cheese’ (cd1) en ‘Fire!’ (cd2). In de band is George Duke even afwezig en wordt vervangen door oudgediende Don Preston. Jeff Simmons is vervangen door Jim Pons. De opening is er een voor doorzetters. Don Preston (dat denk ik tenminste) bestookt het argeloze publiek met helse elektronica, pas na ruime tijd neemt Zappa het over en zet een mooie solo neer. Daarna volgen een aantal al vaker gespeelde en gehoorde composities. Ze worden vlot en zonder al teveel flauwekul uitgevoerd. ‘Call Any Vegetable’ wordt uitgevoerd zoals we kennen van ‘Just Another Band from L. A.’ (1971). De eerste cd is met 37 minuten wat kort en het geluid is wat ‘geknepen’.
‘Fire!’ begint met ‘Magdalena’ en een X-large ‘Sofa’. Op die sofa kan van alles, maar bijzonder op deze avond is misschien wel dat in de song gesproken wordt over “sheets of fire”/”Laken von Feuer”. Ze hadden eens moeten weten. Na alle verbale uitingen is daar eindelijk een instrumentaal werk in de vorm van ‘A Pound for a Brown’. Zappa geeft een prima gitaarsolo en dan gaan we weer over tot de orde van de dag met een medley: ‘Wonderful Wino’/’Sharleena’/’Cruisin’for Burgers’. De ‘Wino Man’ gaat vergezeld van een kleine gitaarsolo. De Mothers, lees vooral Don Preston, zetten ‘King Kong’ in, maar dan gaat het na één minuut mis. Volman roept: “FIRE! Arthur Brown, in person.” Zappa: “Well if you'll just calmly go towards the exit, ladies and gentlemen. Go toward the exit, calmly. Please. Calmly, calmly towards the exit.” Er is nog wat Zwitsers dialect te horen en dan is het over. Het vervolg was een heftige. Met gehuurde apparatuur gaf Zappa nog een concert in Londen, maar werd daar van het podium geduwd. Einde van de Vaudeville-band en voor Zappa een lang herstel in het verschiet. Daarna keerde hij een stuk serieuzer terug met ‘Waka/Jawaka’ en ‘The Grand Wazoo’(1972). Maar daarover is in de ‘Beat the Boots’-reeks niets te vinden.


    dutch text 2022 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe