Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
Sleep Dirt
12 januari 1979
officiële release - 25


1979 lp-versie
A1. Filthy Habits
A2. Flambay
A3. Spider Of Destiny
A4. Regyptian Strut

B1. Time Is Money
B2. Sleep Dirt
B3. The Ocean Is The Ultimate Solution

2012 cd-versie *
1. Filthy Habits
2. Flambay
3. Spider Of Destiny
4. Regyptian Strut
5. Time Is Money
6. Sleep Dirt
7. The Ocean Is The Ultimate Solution

* de 1991/1995 cd-versie op Zappa Records / Rykodisc is qua tracks hetzelfde als die van 2012. Maar op beide versies wordt gezongen (Thana Harris) op tracks 2, 3, 5.

------------------------------------------------------------
Frank Zappa: guitar, vocals, percussion, synths
Dave Parlato: bass (1)
Terry Bozzio: drums (1, 7)
George Duke: keyboards (2, 3, 4, 5)
Patrick O'Hearn: string bass, bass (2, 3, 7)
Ruth Underwood: percussion, synths (2, 3, 4, 5)
Bruce Fowler: trombone, brass (4)
Chester Thompson: drums (2, 3, 4, 5)
James Youmans: bass (4), guitar (6)
and
Thana Harris: vocals (2, 3 & 5)- alleen op de 1995 cd-versie
Chad Wackerman: drum overdubs (2, 3, 4) - alleen op de 1991 cd-versie

------------------------------------------------------------
Sleep Dirt maakt deel uit van de oorspronkelijk geplande Läther 4lp-box. Voor meer info hierover kijk bij Läther.

Iets meer dan drie maanden na Studio Tan kwam de tweede ‘crisis’-lp: Sleep Dirt. De hoes was opnieuw verzorgd door Gary Panter en de informatie was opnieuw nihil. Het hoe en waarom van de crisisplaten is te lezen bij zowel Studio Tan als Läther.

Nu Läther, de 4lp-set, door toedoen van Warner was losgekoppeld had Zappa bedacht dat deze plaat wel Hot Rats III zou kunnen heten. Het was namelijk een compleet instrumentale plaat, beetje jazzy ook en veel gitaarwerk. Warner dacht daar anders over en noemde de plaat naar een track van het album, dit tot ongenoegen van heer Z.

Een grote verrassing kwam in 1991 met de eerste cd-uitgave. Op drie liedjes: Flambay, Spider of Destiny en Time is Money werd plotseling gezongen! De Ryko-versie van 1995 herhaalde dat, maar in 2012 is alles weer bij het oude. De zang werd gedaan door Thana Harris en die doet dat op een pre-Thingfish achtige wijze. In zeker zin niet heel vreemd, want de drie tracks waren deel van ‘Hunchentoot’, een musical waarmee Zappa in 1972 bezig was, maar die nooit het cd/lp-licht zag.

Sleep Dirt begint met Filthy Habits, een typische Zappa-gitaarsolo uit deze periode. Het is een meeslepend thema dat niet zou misstaan als opening van een film noir. Denk bij deze solo ook aan die van Zoot Allures en Black Napkins. Een prachtig trio!
Flambay, dat oorspronkelijk Flambé heette, is inderdaad een Hot Rats-achtig werk. Pattrick O’Hearn speelt de contrabas en roept herinneringen op aan Son of Mr. Green Genes. Maar Flambay gaat meer richting cocktail-lounge dan fusion. Zappa is niet of nauwelijks te horen op deze track, daarentegen Underwood en Duke wel. De reden wellicht was dat dit stuk altijd al bedoeld was voor muziek met zang. Thana Harris mocht bij de eerste cd-release de zangpartij voor haar rekening nemen. Het was even wennen, maar het had ook wel iets. De tekst had te maken met de musical Hunchentoot waar we vaak over hoorden, maar nooit kregen. Dit is een stukje ervan. Ook de ‘Spider of Destiny’ kreeg een portie vocalen mee. Hier wel gitaarpartijen, maar ook aan de instrumentale versie te horen dat het nog niet af was, daarvoor gebeurt er te weinig en blijft alles een beetje op de achtergrond. Voor Time is Money geldt hetzelfde als voor Flambay en The Spider of Destiny.
Regyptian Strut is dan wel weer af. Tenminste… Op de oude lp staat Sleep Dirt met drumwerk van Chester Thompson. Bij de eerste cd-versie vond Zappa dat niet helemaal maar oké en voegde er drum-overdubs aan toe. Chad Wackerman leefde toen ongeveer in de studio lijkt het achteraf.
Met de 2012 cd-versie kregen we het originele nummer weer terug. Op de Läther-editie van Ryko krijgen we ze allebei, daar is de versie met Wackerman een bonustrack.
Verrassendste en meteen opvallendste track Op Sleep Dirt -en misschien wel de hele Zappa-catalogus - is het akoestisch gitaarduet van Zappa en James ‘Birdlegs’ Youmans. Waar kwam dit nu vandaan? Prachtig gedaan, maar een totaal nieuwe invalshoek. Die Zappa kon je toch altijd weer op het verkeerde oor zetten.
Sluitstuk is ‘The Ocean is the Ultimate Solution’. Oorspronkelijke titel ‘One More Time for the World’. Een stuk in trio-setting met Zappa op (semi-)akoestische gitaar en voorzien van een flinke dosis O’Hearn. Terry Bozzio speelt drums en dat is het dan. Na een tijdje wisselt de setting naar elektrisch en speelt Zappa een lange solo. Niet zo’n meeslepende dit keer, maar wel een onnavolgbare met veel variatie. Het valt in de categorie ‘ik leef me lekker uit!’ Als ik eerlijk ben, er zijn betere solos’en er is beter werk. Misschien waren schaar of overdubs hier achteraf ook welkom geweest.

Sleep Dirt is al met al een wat ambivalente plaat. De versie met vocalen vind ik beter dan die zonder. Er staan prachtige en verrassende stukken muziek op, maar soms kan het wat korter of mag er juist meer gebeuren. Dat valt op zo’n losse plaat meer op dan het grotere geheel van Láther. Mar gelukkig hebben we die inmiddels ook in tweevoud..


    dutch text 1995/2010/2018 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe