Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact


Mystery Disc
15 september 1998
officiële release - 68


1998 / 2012 cd-versie
  1. Theme From "Run Home Slow"
  2. Original Duke Of Prunes
  3. Opening Night At "Studio Z" (Collage)
  4. The Village Inn
  5. Steal Away
  6. I Was A Teen-Age Malt Shop
  7. The Birth Of Captain Beefheart
  8. Metal Man Has Won His Wings
  9. Power Trio From The Saints 'N Sinners
10. Bossa Nova Pervertamento
11. Excerpt From The Uncle Frankie Show
12. Charva
13. Speed-Freak Boogie
14. Original Mothers At The Broadside (Pomona)
15. Party Scene From "Mondo Hollywood"
16. Original Mothers Rehearsal
17. How Could I Be Such A Fool?
18. Band Introductions At The Fillmore West
19. Plastic People
20. Original Mothers At Fillmore East
21. Harry, You're A Beast
22. Don Interrupts
23. Piece One
24. Jim/Roy
25. Piece Two
26. Agency Man
27. Agency Man (Studio Version)
28. Lecture From Festival Hall Show
29. Wedding Dress Song/The Handsome Cabin Boy
30. Skweezit Skweezit Skweezit
31. The Story Of Willie The Pimp
32. Black Beauty
33. Chucha
34. Mothers At KPFK
35. Harmonica Fun

------------------------------------------------------------
at various points on this disc you can hear:
Frank Zappa: guitars, piano, vocals, drums
Chuck Foster: trumpet
Ron Myers: trombone
Chick Carter: flute, tenor sax, baritone sax
Don Christlieb: bassoon
Pete Christlieb: tenor sax
Chuck Domanico: bass
John Guerin: drums
Cora Stacker: vocals
Motorhead: tenor & baritone sax, voice, guitar, tambourine
Johnny Franklin: bass
Toby Tobias: drums
Don Van Vliet: vocals
Vic Mortensen: drums
Janschi: (bass-)guitar
Les Papp: drums
Paul Woods: bass
Bobby Saldana: bass
Doug Moon: acoustic rhythm guitar
Ray Collins: tambourine, vocals
Roy Estrada: bass, vocals
Jimmy Carl Black: drums, voice
Elliot Ingber: rhythm guitar
Don Preston: keyboards, electronics, noises
Ian Underwood: keyboards, woodwinds
Bunk Gardner: woodwinds
Art Tripp: drums, percussion
Lowell George: guitar/vocal
Buzz Gardner: trumpet
and
Members of the BBC Symphony Orchestra

------------------------------------------------------------
Deze 'Mystery Disc' is een combinatie van de twee 'mystery lp's' uit de eerste en tweede 'Old Masters Box'. Releasedatums respectievelijk: 19 april 1985 en 25 november 1986.
Twee tracks, 'Why Don'tcha Do Me Right? en Big Leg Emma' de oude straight commercial and absolute shit-single, zijn wegens plaatsgebrek op deze set, terecht gekomen middenin Absolutely Free.
------------------------------------------------------------
Hergebruik - tracknummer met daarachter de uitleg:
1. 'Theme from Run Home Slow' is hetzelfde als op The Lost Episodes, alleen hier in mono, daar in stereo. Hier mét gitaarsolo, daar zonder.
12. Charva' is hetzelfde als op The Lost Episodes. Hier een soort nep-stereo, daar mono.
22. 'Don Interrupts' is een niet bewerkte/unedited versie van 'Progress' op Ahead of Their Time.
23. 'Piece One' is hetzlefde als 'LIke it or Not' van Ahead of Their Time.
24. 'Jim/Roy' is een flink bewerkte versie van 'The Jimmy Carl Black Philosophy Lesson" op Ahead of Their Time en 'Holding the Group Back, Holiday in Berlin en The Rejected Mexican Pope Leaves the Stage'
25. 'Piece Two' is een bewerkte versie van twee tracks van Ahead of Their Time 'The Rejected Mexican Pope Leaves the Stage en Undaunted, the Band Plays On'
26. 'Agency Man' is een bewerke versie van het nummer op Ahead of Their Time en een stuk van 'Epilogue'
29. 'Wedding Dress Song/ he Handsome Cabin Boy' is hetzelfde als op The Lost Episodes
32. 'Black Beauty' is hetzelfde als 'Underground Freak-Out' van You Can't Do That on Stage Anymore Vol. 5, alleen hier wat langer.
------------------------------------------------------------
Bij de 2012-versie: de Mystery Disc heeft de lp-voorzijde terug, maar is ook tal van foto’s kwijt,de 5-sporenkop uit Studio Z.(eerder te zien in The Lost episodes) is nu plotseling hier ook te vinden. Herb Cohen heeft een censuurbalkje gekregen (pag. 2) en de teksten zijn bewerkt en gedecimeerd. Het verhaal in de miniletters op het eind van de Ryko-versie is helemaal verdwenen. Heb je toch dat Ryko-boekje nog nodig.

Zappa bracht in 1985/1986, het begin van het CD-tijdperk, zijn oude platen opnieuw uit in glorieuze vinyl-boxen: ‘The Old Masters’. Hij was zijn tijd opnieuw ver vooruit. Box I en II werden voorzien van een extra ‘Mystery Disc’. Lp's vol met onuitgebracht materiaal uit 1962 tot 1969. Een ware schatkamer voor de liefhebber dus!

Ik heb de firma Z. toen een brief gestuurd met de boodschap dat ik dat niet eerlijk vond, omdat fans van het eerste uur nu alleen kennis konden maken met het extra werk door de dure dozen te kopen met werk dat ze allang in huis hadden. Ik wilde die voor mij letterlijk mysterieuze muziek ook, gewoon, apart, Geen reactie natuurlijk.

Later vertelde Zappa in interviews dat de beide Mystery lp's samen op één cd zouden verschijnen. Nu in 1998, ongeveer tien jaar later, is die cd dan inderdaad realiteit. In zekere zin is het een speciale release; het is de eerste compilatie die Zappa zelf samenstelde uit zijn onmetelijke kelder; een Lost Episodes of You Can’t Do That on Stage Anymore avant la lettre. Veel liefhebbers zullen een groot deel van het materiaal niet kennen of alleen vanaf tapes uit het via-via-circuit.
Ryko koos voor een ander voorkantje, dat maakt in feite weinig uit, toch?

Ondanks het feit dat sommige tracks in andere versies en in een enkele keer identiek voorkomen op andere cd’s biedt de Mystery Disc een prettige kijk in 's mans keuken. Immers, wat we hier te horen krijgen is materiaal uit de beginperiode: de muzikale vriendschap tussen Donnie Vliet en Frankie Zappa. Een bijzondere leuke track is Metal Man Has Won His Wings waarin Vliet de tekst ‘voordraagt uit het stripboek dat hij in zijn handen heeft. Er is werk uit de fameuze Studio Z met 's werelds eerste en enige 5-sporen recorder; twee tracks uit Zappa’s eerste filmscore "Run Home Slow'; pre-Mothers stuff; nog een (overlappend) deel van het 1968 London concerto en vooral veel oprechte humor.

Het grootste deel van de muziek op deze cd (1998) klinkt fris en ongedateerd, iets dat pleit voor Zappa's muzikale keuzes. Diezelfde frisheid vind ik terug op The Lost Episodes. De combinatie van beide cd’s is een erg plezierige.

Deze prachtige release is ook nog eens voorzien van een prachtig uitgevoerd boekje, met daarin veel - zelfs onbekend – fotomateriaal. Het is een Cal Schenkel product, die daarmee bewijst toch echt wel meer te kunnen dan het onduidelijk gekras van de laatste jaren. Maar wie is de weggewerkte persoon (blur) op pag. 13 van het boekje, suggesties? En wat is Switzerland? (Schenkel op de vlucht naar het neutrale Zwitserland?) en nu de mooiste: op de laatste pag. van het boekje staat: Keening: Gail Zappa. Heeft iemand opgezocht wat 'keening' betekent? Lach mee: 1. (Ierse) lijkzang 2. levendig/vurig/erop gebrand iets te doen en de klapper in mijn woordenboek: keen on money (ja hoor!).

Conclusie: we hebben er een prachtig product bij, waar ik veel blijer mee ben dan de afgelopen verzamelreleases. Deze voegt iets waardevols toe aan onze FZ-collectie. Er was ooit sprake van een Mystery Disc 2. Maar daarover heb ik tot nu (2018) niets meer concreets gehoord.

toegift:
Mystery Disc, de 2012-versie: De Mystery Disc heeft de lp-voorzijde terug, maar is ook tal van foto’s kwijt, vergeleken met Ryko's  cd-release. Er is een foto togevoegd (de 5sporenkop), Herb Cohen heeft een censuurbalkje gekregen (pag. 2) en de teksten zijn bewerkt en gedecimeerd. Haal je Rykoboekje er maar weer bij. Het verhaal in de miniletters op het eind van dat Rykoboekje is helemaal verdwenen.

    dutch text 1998/2008/2018 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe