Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
Mothermania
24 maart 1969
officiŽle release - 7


1969 lp-versie
A1. Brown Shoes Don't Make It
A2. Mother People
A3. The Duke Of Prunes
A4. Call Any Vegetable
A5. The Idiot Bastard Son

B1. It Can't Happen Here
B2. You're Probably Wondering Why I'm Here
B3. Who Are The Brain Police?
B4. Plastic People
B5. Hungry Freaks, Daddy
B6. America Drinks & Goes Home

2012 cd-versie
† 1. Brown Shoes Don't Make It
† 2. Mother People
† 3. The Duke Of Prunes
† 4. Call Any Vegetable
† 5. The Idiot Bastard Son
† 6. It Can't Happen Here
† 7. You're Probably Wondering Why I'm Here
† 8. Who Are The Brain Police?
† 9. Plastic People
10. Hungry Freaks, Daddy
11. America Drinks & Goes Home

------------------------------------------------------------
Frank Zappa:guitar, vocals
Ray Collins: vocals, tambourine
Jim Fielder: guitar, piano
Don Preston: keyboards
Bunk Gardner: woodwinds
Roy Estrada: bass, vocals
Jim Black: drums, vocals
Billy Mundi: drums, percussion
Ian Underwood: piano, woodwinds
Motorhead Sherwood: soprano & baritone saxophone
Elliot Ingber: guitar

------------------------------------------------------------
This is Official Release #7.
2012 ZAPPA remaster released for the first time on CD after a digital release on Mothers Day 2009.
"Mothermania was originally released on Vinyl in March, 1969. (All tracks recorded 1966-1967-1968)
All selections in this album have been previously released in the Mothers Of Inventions albums Freak Out!, Absolutely Free & We're Only In It For The Money.
All tracks stereo except Mother People & Idiot Bastard Son. All mixes are exclusive to this release except Tracks 1, 3, 4, 9 & 11. Track 4 is an exclusive edit by FZ and as such, a derivative work of the original.
Mothermania is de eerste en tot eind 2012 enige echte officiŽle verzamelplaat van Zappa en zijn Mothers.† Understanding America wordt - door de erven dan - als tweede gezien en Have I offended Someone als derde.

Alvast een stukje historie: Net voor het uitkomen van Uncle Meat op Zappa's eigen, nieuwe label Bizarre, bracht Verve, het oude label, een compilatie uit. Idee erachter was om nog wat aan Zappa te verdienen, omdat de verkopen van diens eerste drie platen tegen waren gevallen. De naam van het album is afgeleid van The Beatles. Beatlemania was de naam voor het grote enthousiasme (gillende meiden, films, allerlei parafernalia) dat die band ten deel viel. De knipoog is dan meteen duidelijk.

Zappa zorgde zelf voor de mix en bepaalde de volgorde van de tracks. Daarbij haalde hij een kleine stunt uit door Mother People in originele staat in te leveren. Het stuk was eerder gecensureerd op We're Only in it for the Money en nu leek dit zijn kans om dat even recht te zetten. Verve had het niet door (of het interesseerde ze niet meer) en wij waren blij met het ťchte stuk. The Idiot Bastard Son kregen we in een totaal andere mix, waarmee de plaat zich een plek verwierf in de standaardcollectie. Ondanks het feit dat de verzamelaar op Verve uitwam vertelde Zappa regelmatig dat dit de enige door hem goedgekeurde sampler was. In die zin was het daarom vreemd dat die dan nooit officieel werd uitgebracht. In 2009 kwam de ommekeer en werd de plaat als digitale download aangeboden en in 2012 dan eindelijk op cd.

Opmerkelijk en grappig was de hoes met de snorren en sikken in de binnenzijde en op de achterkant een verhaal in het Duits (!). Indertijd zo goed bevonden door Zappa dat hij vond dat dŠt er maar op moest. Het is van oktober 1968 uit 'Der Abend' en handelt over het inmiddels fameuze concert in het Berlijnse Sportpalast. Zappa werd door een deel van het publiek gezien als revolutionair, maar bracht alleen zijn muziek Na veertig minuten leverde dat iets groens op richting podium, iets later gevolgd door een ei dat uiteenspatte op Zappa's gitaar. "Jullie gedragen je als zwijnen" riep Zappa. Het antwoord kwam snel "Evolutie contra Revolutie", daarna verdween de Evolutie (Mothers) en veroverde de Revolutie het podium. Zappa boos: "We komen hier als muzikanten en niet om jullie kreten te horen. Zoals jullie je gedragen moet de situatie in Berlijn wel hopeloos zijn. Jullie gedragen je als Amerikanen!" Daarop sprong organisator Rau op het podium en nodigde uit voor een discussie in een poging verdere escalatie te voorkomen. Maar die kwam er niet meer van, de politie greep in en gaf iedereen tien minuten om te verdwijnen. Dat lukte zonder slag of stoot. "Een zeer onthullende avond" mijmerde Zappa na afloop.

Nog even een paar zaken. Mother People is de ongecensureerde versie en The Idiot Bastard Son is behoorlijk afwijkend van het stuk op We're Only in it for the Money en in die zin wel de moeite waard. Misschien is deze zelfs wel mooier. Op de voorzijde van de cd-hoes staat nu 1969 gemeld en de moeders genoemd in de hoes zijn dan wel de moeders van 1969, maar niet allemaal die van de eerste drie platen (Freak Out, Absolutely Free en Money) meespelen.

Om de serie compleet te hebben is dit een erg leuk plaatje, nummer 7 genaamd. Absoluut nodig? Nee! Welkom? Ja!


dutch text 2012/2018 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe††