Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
Masked Turnip Cyclophony
  1. Breaktime - The Masters
  2. High Steppin' - Pal Studio Band
  3. The World's Greatest Sinner - Baby Ray and the Ferns
  4. How's Your Bird? - Baby Ray and the Ferns
  5. Cookin' Turnips - Pal Studio Band
  6. Memories of El Monte - The Penguins
  7. Waltz - Pal Studio Band
  8. Sun Dog - Pal Studio Band
  9. Smoky Night - Pal Studio Band
10. Can't Stand Up - Pal Studio Band
11. Dear Jeepers - Bob Guy
12. Letters from Jeepers - Bob Guy
13. Every Time I See You - Heartbreakers
14. Love of My Life - Pal Studio Band
15. Masked Grandma - Pal Studio Band
16. The Big Surfer - Brian Lord and the Midnighters
17. Hey Nelda - Ned & Nelda
18. Surf Along With Ned and Nelda - Ned & Nelda
19. Grunion Run - Hollywood Persuaders
20. Mr Clean - Mr Clean
21. Why Don't You Do Me Right - Pal Studio Band
22. I'm Losing Status at the High School - Pal Studio Band & Allison Buff
23. Hurricane - Conrad & The Hurricane Strings
24. The Sahara Hop - Woody Waggers
25. Cyclophony - Frank Zappa & Steve Allen

Some of the musicians:
Zappa, Paul Buff, Allison Buff, Ray Collins, Ronnie Williams

Drie jaar geleden al verscheen een lijvige 5cd box met boek: PAL Studio Archives, samengesteld door voormalig studio-eigenaar en Zappa-leermeester Paul Buff. Die box was toen slechts met wat extra inspanning te verkrijgen, maar meer dan de moeite waard. Zeker als je houdt van de pré-Zappa-periode.

Gonzo Multimedia brengt op cd een uittreksel met het Zappa-werk, op die 5cd-box staat veel meer, uit onder de naam ‘Masked Turnip Cyclophony’; in feite een naam die samengesteld is uit drie track-titels. Ook deze cd is de moeite waard, omdat het in feite de kern is van wat Zappa in die PAL-studio’s deed. Meer nummers hebben we al meerdere keren op lp of cd mogen ontvangen in allerlei stadia en gradaties, maar nu zijn het er maar liefst vijfentwintig en biedt de set een veel ruimer perspectief. Immers naast de overbekende Ned & Nelda, Mr. Clean, Jeepers en Grunion Run krijgen we nu Cookin’ Turnips, Masked Grandma, Sun Dog en andere prachtige werken te horen. Nog mooier zijn de pré-versies van Love of my Life, Why Don’t You Do Me Right en I’m Losing Status at the High School. De laatste twee zouden pas terecht komen op de lp respectievelijk cd Absolutely Free, maar dan weer in een andere versie. Dat hoort zo bij Zappa immers.

Wat er van mij niet op had gehoeven is de zestien minuten lange fiets-symfonie tijdens de Steve Allen Show. Die staat al op menig DVD en is eigenlijk veel leuker om te zien dan om te horen. Vooral de netjes geklede en geschoren Zappa die drifitg staat te gebaren naar techniek en orkest zijn kostelijk; net als de blikken die Allen af en toe op Zappa werpt...

Tim Scott – de man van de liner notes - haalt de meeste informatie uit de PAL-box schat ik zo in, maar had – vind ik - wel iets uitgebreider kunnen stilstaan bij de diverse muzikanten én bij de geschiedenis van Pal studio. De scene van de wereldberoemde on-sekstape was ná de periode die deze set omspant en eigenlijk hier niet relevant. Leuker was geweest iets te melden over de bijzondere zelfgebouwde 5-sporen recorder, die het mogelijk maakte al in een heel vroeg stadium zoveel te dubben. Het was een unicum voor die tijd en Zappa heeft daar toen - en later nog veel meer – gebruik van gemaakt. Denk hierbij aan het versnellen van sommige gitaarsolo ’bijvoorbeeld. Maar goed, ‘Knowledge is not Wisdom’ werd ons altijd voorgehouden.

Samengevat: een mooie compilatie met ‘wonderful gems’.


    dutch text 2015/2018 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe