Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
Lumpy Gravy
13 mei 1968
officiŽle release - 3 *


1967 niet uitgebrachte Capitol-versie
Program one: Tableaux
A I. Sink Trap
A II. Gum Joy
A III. Up and Down
A IV. Local Butcher
Program two: Tableaux
B V. Gypsy Airs
B VI. Hunchy Punchy
B VII. Foamy Soaky
B VIII. Let's Eat Out
B IX. Teenage Grand Finale

1968 lp-versie
A1. Lumpy Gravy - part one
B1. Lumpy Gravy - part two

1995 Ryko cd - version:
Lumpy Gravy - part one
  1. The Way I See It, Barry
  2. Duodenum
  3. Oh No
  4. Bit Of Nostalgia
  5. It's From Kansas
  6. Bored Out 90 Over
 7. Almost Chinese
  8. Switching Girls
  9. Oh No Again
10. At the Gas Station
11. Another Pickup
12. I Don't Know If I Can Go Through This Again

Lumpy Gravy - part two
  1. Very Distraughtening
  2. White Ugliness
  3. Amen
  4. Just One More Time
  5. A Vicious Circle
  6. King Kong
  7. Drums Are Too Noisy
  8. Kangaroos
  9. Envelops the Bath Tub
10. Take Your Clothes Off

2012 cd-versie
1. Lumpy Gravy - part one
2. Lumpy Gravy - part two

------------------------------------------------------------
The Abnuceals Emuukha Electric Symphony Orchestra & Chorus
Frank Zappa: composer, conductor
Sid Sharp: conductor
Paul Smith: piano, celeste, harpsichord
Mike Lang: piano, celeste, harpsichord
Lincoln Mayorga: piano, celeste, harpsichord
Pete Jolly: piano, celeste, harpsichord
John Guerin: drums
Frank Capp: drums
Shelly Manne: drums
Emil Richards: percussion
Gene Estes: percussion
Alan Estes: percussion
Victor Feldman: percussion
Kenneth Watson: percussion
Thomas Poole: percussion
Ted Nash: woodwinds
Jules Jacob: woodwinds
John Rotella: wodwinds
Bunk Gardner: woodwinds
Don Christlieb: woodwinds
Gene Cipriano: woodwinds
Arthur Maebe: french horn
Vincent DeRosa: french horn
Richard Perissi: french horn
Arthur Briegleb: french horn
David Duke: french horn
George Price: french horn
Jimmy Zito: trumpet
Kenneth Shroyer: trombone
Lew McCreary: trombone
Jim Helms: guitar
Tommy Tedesco: guitar
Tony Rizzi: guitar
Al Viola: guitar
Dennis Budimir: guitar
Bob West: bass
John Balkin: bass
Jimmy Bond: bass
Lyle Ritz: bass
Chuck Berghofer: bass
Arnold Belnick: strings
Harold Bemko: strings
Joseph DiFiore: strings
Jesse Ehrlich: strings
James Getzoff: strings
Philip Goldberg: strings
Harry Hyams: strings
Ray Kelly: strings
Jerome Kessler: strings
Alexander Koltun: strings
Bernard Kundell: strings
William Kurasch: strings
Leonard Malarsky: strings
Jerome Reisler: strings
Joseph Saxon: strings
Ralph Schaeffer: strings
Leonard Selic: strings
Tibor Zelig: strings
CHORUS:
Louie the Turkey, Ronnie Williams, Dick Barber, Roy Estrada, Spider, Motorhead, JK & Tony, Maxine, Gilly, Becky, Maxine, All Nite John & the other John, Cal, Pumpkin (=Gail), Larry Fanoga, Monica, Eric Clapton & Charlotte, Jimmy Carl Black, Sammy, Harold, Charlie, Bruce and the rest of the guys from Atlanta.

------------------------------------------------------------
Is this Phase 2 of We're Only in it for the Money?
------------------------------------------------------------
* OfficiŽle release nummer 3. In werkelijkheid is We're Only in it for the Money (#4) een paar maanden eerder uitgebracht dan Lumpy Gravy.

Zappa begon met Lumpy Gravy eigenlijk meteen na Freak Out. Capitol A&R-man Nick Venet zag een soloproject met Zappa wel zitten. Hij dacht dat als Zappa een instrumentaal album zou opnemen en alleen als componist of dirigent zou werken zijn huidige platenmaatschappij daar geen bezwaar tegen zou hebben. Zappa vertrok naar New York. In december 1966 startten de opnames in Capitol's Recording Studios LA, gevolgd door een sessie in Apostolic Studio, New York in februari 1967. Geen band, maar een vijftigtal muzikanten onder de naam Abnuceals Emuukha Electric Symphony Orchestra & Chorus. Capitol's plan was de plaat in augustus uit te brengen. Een platennummer werd aangevraagd en de hoes ontworpen. Op dat punt dreigde MGM, Zappa's toenmalige maatschappij met de rechter. Resultaat: Capitol leverde een kopie van de eindtape aan MGM, zodat die de opnamen later op het eigen Verve-label kon uitbrengen. Alleen... de tape die MGM ontving was van slechte kwaliteit en men kon er dus niets mee. Het enige dat restte was een testpersing met daarop een mogelijke single: SinkTrap/Gypsy Airs.

Zappa kon en wilde dit werk op deze manier niet uitbrengen, maar de soloplaat lag hem na aan het hart. Het was immers een prima kans om de muziek te laten horen die hij altijd al had willen maken: muziek met een orkest. In elf dagen tijd verbouwde hij de originele opnamen door stukken weg te halen, nieuwe toe te voegen, rockstukken erbij (dan nog niet bekende thema's van Oh No, King Kong en Take Your Clothes Of When You Dance) en 'vreemde'  gesprekken met Mothers  en vrienden op te nemen in een vleugel met daaroverheen een doek. Door dat doek ontstond in de klankkast een aparte geluidsresonantie. Daarnaast vroeg hij andere musici klassieke/jazzy stukken te spelen. Dat gebeurde onder leiding van Sid Sharpe. Alle 'blokken' - zo noemde Zappa de verschillende elementen -  werden aangevuld met stukken uit Zappa's Studio-Z periode.

Zappa  had nog eens negen maanden nodig om tot een goed eindresultaat te komen. Lumpy Gravy werd niet echt gewaardeerd op het moment dat de plaat uitkwam, maar kenners en de echte Zappanaten weten wel beter.
Middels denkwolkjes werden Lumpy Gravy en We're Only in it for the Money aan elkaar gekoppeld, phase 1 - phase 2. ja, op Money staan weer stukken, restjes, van Lumpy Gravy. Money heeft ook de collage-achtige stijl van Lumpy.

De oude bekende Lumpy Gravy ken ik als elpee nog met het erg foute opschrift op de voorkant: Francis Vincent Zappa. Zappa dacht dat hij zo genoemd was door zijn vader en hij vond dat vreselijk. Later bleek dat niet zo te zijn en is het van alle toekomstige hoezen verwijderd. Grijsgedraaid heb ik die plaat. Later kregen stukjes echte namen of werden herkend en nog later zelfs herleid tot pre-Mothers/Zappa muziek (surf).

De gesprekken vonden dus plaats in een vleugel met een zandzak op de pedalen voor de vibraties van de snaren. Dat was in feite zo bizar dat pas met de technieken uit de jaren '90 elementen daarvan verwerkt  konden worden in Civilization Phaze III. De gesprekken op Lumpy Gravy gaan over werken, benzinestations, Zappa's theorie over de Big Note (alles in dit universum is muziek, immers een grote noot die vibreert geeft trillingen en dat is ook muziek - een John Cage invloed...).

Op de binnenhoes in echte Cal Schenkel-collagestijl zien we Schenkel zelf met een arm om een etalagepop en Sid Sharp in dirigeerpose. Tussendoor gemonteerd een negatief beeld van Roy Estrada om nog eens extra de link naar We're Only in it for the Money te benadrukken. De titel schijnt te maken te hebben met een reclame voor instant-saus van: Aloma Linda Gravy Quick, en als je dan niet goed roert krijg je klontjes.

Lumpy Gravy is niet alleen Zappa's faviriete album ooit, het is tevens 'basic Zappa' en daarmee verplicht voor iedereen die iets meer met diens muziek wil.

p.s.
April 2018 - Record Store Day - bood de fans van Lumpy Gravy een kleine verrassing. De Capitol-versie, de ooit bedoelde allereerste, echte versie van Lumpy Gravy wordt in beperkte oplage uitgebracht op vinyl met daaromheen de authentieke hoes. Smullen dus. Zelfs als je geen pick-up hebt is het een kleinood, collector's item of wat dan ook. Voor de minder nostalgisch ingestelden: die muziek is ook te vinden op de 3cd-set Lumpy/Money.


    dutch text 2010/2018 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe