Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact


Zappa Records


RYko


Bootleg


Arrogant mop
Läther
24 september 1996
officiële release - 65


1996 cd-versie
disc een
  1. Re-gyptian Strut (SD)
  2. Naval Aviation In Art? (OF)
  3. A Little Green Rosetta (Joe's Garage)
  4. Duck Duck Goose
  5. Down In De Dew (The Crux of the Biscuit)
  6. For The Young Sophisticate (Tinseltown Rebellion)
  7. Tryin' To Grow A Chin (Sheik Yerbouti)
  8. Broken Hearts Are For Assholes (Sheik Yerbouti)
  9. The Legend Of The Illinois Enema Bandit (NY)
10. Lemme Take You To The Beach ST)
11. Revised Music For Guitar & Low Budget Orchestra (ST)
12. RDNZL (ST)

disc twee
  1. Honey, Don't You Want A Man Like Me? (NY)
  2. The Black Page #1 (NY)
  3. Big Leg Emma (NY)
  4. Punky's Whips (NY)
  5. Flambé (SD - als Flambay)
  6. The Purple Lagoon (NY)
  7. Pedro's Dowry (OF)
  8. Läther (NY - als I Promise not to Come in Your Mouth)
  9. Spider Of Destiny (SD)
10. Duke Of Orchestral Prunes (OF)

disc drie
1. Filthy Habits (SD)
2. Titties 'N Beer N(Y)
3. The Ocean Is The Ultimate Solution (SD)
4. The Adventures Of Greggery Peccary (ST)
Bonus Tracks:
5. Regyptian Strut (1993)
6. Leather Goods
7. Revenge Of The Knick Knack People
8. Time Is Money (SD)

2012 cd-versie
disc een
  1. Re-gyptian Strut
  2. Naval Aviation In Art?
  3. A Little Green Rosetta
  4. Duck Duck Goose
  5. Down In De Dew
  6. For The Young Sophisticate
  7. Tryin' To Grow A Chin
  8. Broken Hearts Are For Assholes
 9. The Legend Of The Illinois Enema Bandit
10. Lemme Take You To The Beach
11. Revised Music For Guitar & Low Budget Orchestra
12. RDNZL

disc twee
  1. Honey, Don't You Want A Man Like Me?
  2. The Black Page #1
  3. Big Leg Emma
  4. Punky's Whips
  5. Flambé
  6. The Purple Lagoon
  7. Pedro's Dowry
  8. Läther
  9. Spider Of Destiny
10. Duke Of Orchestral Prunes

disc drie
1.Filthy Habits
2.Titties 'N Beer
3.The Ocean Is The Ultimate Solution
4.The Adventures Of Greggery Peccary

------------------------------------------------------------
musici: de lijst uit de vier separate platen is behoorlijk lang, kijk daarom bij de afzonderlijke albums (klik op de naam)

------------------------------------------------------------
musici op de 1996-cd versie disc 3 bonustracks:
Frank Zappa: percussion (5), guitar, vocals (6, 8), collage (7)
George Duke: keyboards (5, 8)
Bruce Fowler: all brass (5)
James Youmans: bass (5)
Ruth Underwood: percussion (5, 8)
Chad Wackerman: drum overdubs (5)
Ray White: guitar, vocals (6)
Eddie Jobson: violin, keyboards (6)
Patrick O'Hearn: bass (6), voice (8)
Terry Bozzio: drums, vocals (6)
Jim Sherwood: voice (6)
Chester Thompson: drums (8)
------------------------------------------------------------

Zappa in New York
Studio Tan
Sleep Dirt
Orchestral Favorites

Läther is de box of cd-set bestaande uit een groot deel van vier afzonderlijk uitgebrachte platen:
Zappa in New York (NY)
Studio Tan (ST)
Sleep Dirt (SD)
Orchestral Favorites (OF)
Achter de tracks hierboven is aan de 'code' te zien op welk album die track terecht gekomen is.
Duidelijk is dan ook dat niet alle tracks van Läther op die vier albums staan of niet alle tracks van die albums op Läther.
------------------------------------------------------------

Bij de re-release kreeg het album een nieuwe cover mee
------------------------------------------------------------

In eerste instantie noemde Zappa het album: 'Arrogant Mop'. De foto's daarvoor werden later ingezet bij Joe's Garage.

In Läther is de som der delen of de delen der som. Het is maar van welke kant je het bekijkt. De geruchten over het bestaan en ontstaan van een Läther of Leather-box hielden aan en er kwamen zelfs prijzige bootlegs in de handel met de vier Läther lp’s.

Een leer-verhaal:
Er was eens een conflict tussen manager/zakenpartner Herb Cohen en Zappa. Natuurlijk draait het om geld. Cohen bleek achter Zappa’s rug om wat ‘zaken’ geregeld te hebben en dat is niet de basis van vertrouwen die nodig is in een vergaande samenwerking. Cohen werd ontslagen. Daarmee haalde Zappa zich een hoop ellende op de hals. Het partnerschap van Discreet Records moest ontbonden, maar Cohen had dat deel goed geregeld. Eigenlijk kon en mocht Zappa zonder zijn toestemming geen materiaal uitbrengen. Los daarvan werden alle financiële transacties bevroren. In feite kon Zappa geen kant op. Hij vroeg vervolgens Warner Bros, de toenmalige distributeur van zijn Discreet- label, om een speciaal project te mogen doen zonder de bemoeienis van Cohen. Warner reageerde daar positief op en daarmee kwam Zoot Allures op de markt; niet op Discreet, maar op Warner Bros records.

In deze periode was Zappa druk met allerlei concerten, zoals het klassieke concert in Royce Hall en het concert in New York met een speciale band. Ook liggen er nog opnamen van de vorige eigen band. In feite genoeg voor 4 lp’s. Nu is Zappa iemand die al vaker over lp-boxen heeft gerept, maar ze zijn eigenlijk zelden van de grond gekomen. Ook nu weer gaat het mis. Een belangrijkere reden voor de box is dat Zappa hoopt dat Warner die ook kan uitbrengen als ‘speciaal project’, want daarvoor gelden andere regels en daarmee zou hij Cohen kunnen passeren. Warner voelt echter nattigheid, stelt zich aan de veilige kant op en wil eerst de uitspraken van de rechter in het geschil afwachten. Geen box dus, maar wel het feit dat er vier platen voor Warner gemaakt moeten worden, contractueel vastgelegd!

Zappa wil vooruit en besluit Warner alles in één keer te leveren, hij had het spul toch al klaar liggen immers. Voor de eerste set, Zappa in New York, lijkt hij nog wat zeggenschap gehad te kunnen hebben, maar daarna was de relatie met Warner tot een dieptepunt gekelderd.
Läther, volgens Gail in de bijsluiter van de cd’s altijd al een vier-lp-project vanaf het begin, lag – denk ik- Zappa na aan het hart. In feite is het een staalkaart van zijn kunnen met zowel band als orkest. Hij wilde deze vier platen dolgraag in deze vorm uitbrengen. Hij zocht daarom contact met Phonogram Records om Läther daar als een eenmalig, speciaal project uit te brengen en wel op zijn eigen, nieuwe, uit nood geboren, label: Zappa records. De deal werd gemaakt; er zijn zelfs testpersingen bekend en (illegaal) in omloop. Echter, het contract met Warner was nog niet ontbonden en dus verbood Warner Phonogram de set uit te brengen. Die trok zich natuurlijk meteen terug; niet belust op een rechtszaak met een ‘collega’.

Zappa maakte als een kat in het nauw een vreemde sprong: hij zocht contact met KROQ radio in Pasadena, California, en liet tijdens een speciale, eigen show alle vier de albums horen. Hij moedigde luisteraars zelfs aan alles op te nemen. Op die manier dacht hij Warner dwars te kunnen zitten. Zo’n uitzending is natuurlijk prima voer voor bootlegs. Kleine fragmenten uit het programma zijn te horen op de Ryko Läther cd-versie uit 1996, cd 3.
Tweede stap van Zappa is naar de rechter stappen om alsnog de box uitgebracht te kunnen krijgen of anders in ieder geval zijn muziek terug te krijgen. Gevolg: er werd nu geen enkele plaat meer uitgebracht. Kijk maar naar de verschillende datums: Zoot Allures kwam uit on oktober 1976 en New York pas in maart 1978. Hoe het precies zit weet ik niet, maar hangende de rechtszaak bracht Warner het materiaal dat ze hadden na een tijd dus ‘gewoon’ uit. Na New York waren dat nog drie albums: Studio Tan, Sleep Dirt en Orchestral Favorites. New York ziet er nog redelijk uit, maar de censuurschaar heeft daar zijn werk gedaan. De andere drie kwamen in crisisverpakking met werk van Gary Panter en geen enkele vermelding op de hoes van musici. Waarschijnlijk had Warner die niet eens. Zappa was woest, maar kon op dat moment weinig. Later, nadat hij alle zaken gewonnen had, kon hij weer bij het materiaal. Opmerkelijk dan is dat hij er vervolgens weinig mee doet. New York komt wel uit zoals bedoeld, zelfs met aanvullende tracks, maar de drie crisisplaten blijven wat ze zijn en de informatie is en bleef marginaal. Waarom zo? Zeg het maar…

Bij het ‘Zappa approved’ uitbrengen van alle cd’s door Ryko kwam keldermeester Joe Travers de tapes voor de Läther-box tegen. Hij zocht nog wat materiaal uit de periode erbij en volgens het principe ‘we moeten doen wat we moeten doen’ zorgde Gail ervoor dat Läther in 1996 voor het eerst uitgebracht werd zoals manlief het ooit bedoeld had. Nou ja, bedoeld had? Daar zijn wel wat aantekeningen bij te maken. Want hoe zit het met de hoes? Was die koe nu de authentieke verpakking? Blijkbaar niet want in 2012 kwam er een extreme make over, zoals dat heet. Is de 2012-versie dan de echte hoes? Whipped Cream & Gold Paint? (mooie titel trouwens). Dit soort zaken blijven mysteries. Nog zo’n mysterie is de lijst van tracks. Kijk eens mee in het hoesje: Läther, de 3cd-set, volgt getrouw de reeks. Het gaat goed tot de geplande lp nummer drie. Daar wordt de volgorde om onduidelijke redenen niet meer gevolgd en Baby Snakes verdwijnt in het niets. Die dook later dan wel weer op bij de Sheik van Yerbouti en in de gelijknamige film. Waarom? Vragen, vragen, vragen.

Ook jammer dat de in 1996 gefiatteerde bonustracks in 2012 weer het veld moesten ruimen. Moet je alsnog allebei de versies in de kast houden, want het is zeker meer dan de moeite waard om twee stukken Led Zeppelin (Dazed and Confused en Whole Lotta Love) te horen, gespeeld door Zappa en kornuiten. Zappa had wel iets met (fr)Led Zeppelin, denk hierbij ook nog aan zijn Stairway to Heaven uit de 88-tour.

En nu zitten met we eigenlijk met een zestal verschillende producten, de diverse losse lp’s en twee versies van Läther. Op de een staat niet wat op de ander staat en daar staat het werk dan wel weer op, maar in een versie met overdubs. Het lijkt verdorie 200 Motels wel.
Uiteindelijk is Läther door het verlate uitbrengen in feite niet meer geworden dan een soort verzamelding in plaats van de ooit wellicht bedoelde glorieuze box. Voor de compleetheid, en daar gaan wij Zappanaten meestal wel voor, moet alles, ook alle losse delen, in de rij erbij. Waarvan akte.


    dutch text 1996/2008/2018 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe