Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
Joe's XMasage
21 december 2005
officiële release - 75


2005 / 2017 cd-versie
  1. Mormon Xmas Dance Report
  2. Prelude To "The Purse"
  3. Mr. Clean (Alternate Mix)
  4. Why Don'tcha Do Me Right?
  5. The Muthers/Power Trio
  6. The Purse
  7. The Moon Will Never Be The Same
  8. GTR Trio
  9. Suckit Rockit
10. Mousie's First Xmas
11. The Uncle Frankie Show

------------------------------------------------------------
Frank Zappa: guitars, drums, voice, vocals, d.j.
Kay Sherman: voice
Ray Collins: voice
Floyd: vocals
Les Papp: drums
Paul Woods: bass
Bobby Saldana: bass
Al Surratt: voice
Mr. Clean: vocals
Paul Buff: electric piano, bass

------------------------------------------------------------
1: Ontario, CA, December, c. 1962
2: probably Ontario, CA, c. 1962
3: Pal Studio, Cucamonga, CA, c. August, 1963. Alternate mono mix of the single released in 1964
4: Pal Studio, Cucamonga, CA, c. 1963
5: The Saints 'N Sinners, Ontario, CA, c. 1964
6: probably Ontario, CA, c. 1962
8: Studio Z, Cucamonga, CA, March 25, 1965
9: probably Ontario, CA, c. 1962
11: Studio Z, Cucamonga, CA, c. late 1964. Part of a series recorded for air on KSPC, Pomona College, Claremont, CA.
------------------------------------------------------------
Joe's XMasage is uitgebracht op Zappa's verjaardag.

Joe's Xmasage is de derde in de serie VAULTernative Records met opgravingen door Joe Travers. We gaan met deze set ver terug tot begin jaren zestig. Denk hierbij aan PAL Studio met Paul Buff en consorten, maar ook aan Studio Z. De muziek die er gemaakt wordt zit een beetje in de geest van de tijd en is nog lang niet zo geavanceerd.

Mr. Clean en Why Dont'cha Do Me Right kennen we al van andere cd's. Dit zijn prima, andere, monoversies. Verdere muziek wordt verzorgd door The Muthers, het Power Trio, bestaande uit Zappa, Les Papp en Paul Woods. Prettig werk. Geldt ook voor het GTR-trio, bestaande uit Zappa, Woods en Bobby Saldana. Ze worden vergeleken met The Cream, dat andere power-trio, maar dat vind ik wat ver gaan, zeker in het stadium waarin deze bands zich bevinden.

Varèse's invloed is aanwezig op twee ministukjes: The Moon Will Never Be The Same en Mousie's First XMas (samen 2 minuten). Het totale aanbod muziek beslaat ongeveer de helft van de cd.

Gail’s humor is duidelijk de mijne niet. Luister eens naar ‘The Purse’ een stuk dat bijna 14 minuten (!) geklets is. Het laat haar over de grond rollen van het lachen. Ik heb zelfs nog niet één keer hoeven glimlachen. Joe ontbrak het ook aan humor en had haar verzocht dit nummer maar niet op de cd te zetten, maar ja, iets met nostalgie waarschijnlijk.

De massage voor onze oren biedt nog meer: een interview van Gail met FZ over een Mormoons kerstfeest (wat een kinderlijk stemmetje heeft die Gail eigenlijk). Dit stukje is redelijk leuk.
Het enige stuk dat redelijk grappig is, is ‘The Uncle Frankie Show’ (12 minuten) waarin een jonge Zappa een heuse radiovoorstelling weggeeft, met vele varianten op zijn plan voor een heuse rock & roll-opera getiteld: ’I Was a Teenage Maltshop.’ Dat waren nog eens tijden.

De uitleg in het cd-boekje is mager. Dat geldt voor uitvoerenden, jaartallen; dat soort dingen die ik eigenlijk wel wil weten. De kerstlink snap ik niet helemaal, of komt het alleen al door Mousie en Mormon? Maar dan nog, ik associeer kerst niet echt met Zappa, ik zie hem al gezellig onder de kerstboom zitten met zijn familie in een berg pakjes.

Joe's Xmasage is een wat ambivalente; interessant voor geschiedkundigen en archeologen, iets minder voor muzieklui. Maar dan wel weer geschikt voor de Zappa-die-hard-fans.

    dutch text 2006/2018 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe