Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
Halloween
4 februari 2003
officiële release - 71


2003 DVD-A-versie
  1. NYC Audience
  2. Ancient Armaments
  3. Dancin' Fool
  4. Easy Meat
  5. Magic Fingers
  6. Don't Eat The Yellow Snow
  7. Conehead
  8. "Zeets" (Colaiuta)
  9. Stink-Foot
10. Dinah-Moe Humm
11. Camarillo Brillo
12. Muffin Man
13. Black Napkins (The Deathless Horsie)

extra's:
1. Suicide Chump (video)
2. Dancin' Fool (video)
3. Radio Interview (Mark Simone)

------------------------------------------------------------
Frank Zappa: lead guitar, vocals
Denny Walley: (slide-)guitar, vocals
Tommy Mars: keyboards
Peter Wolf: keyboards
Patrick O'Hearn: bass
Arthur Barrow: bass
Ed Mann: percussion
Vinnie Colaiuta: drums
guest:
L. Shankar: violin

------------------------------------------------------------
The Program (as of booklet):
NYC Audience - The Palladium, 31 October 1978
Ancient Armaments - Halloween
Dancin' Fool - Halloween
Easy Meat - 27.10.1978, Show 2
Magic Fingers - 27.10.1978, Shows 1 & 2; Halloween
Don't Eat The Yellow Snow - Halloween
Conehead - 27.10.1978, Show 1
"Zeets" - Halloween
Stink-Foot - Halloween
Dinah-Moe Humm - 27.10.1978, Show 1
Camarillo Brillo - 27.10.1978, Show 1
Muffin Man - 27.10.1978, Show 1
Black Napkins (The Deathless Horsie) - Halloween
------------------------------------------------------------
'Zeets' is de bijnaam van Vinnie Colaiuta

In 2003 werd ik voor een dilemma gesteld. Halloween de audio-dvd kopen of niet. De audio-dvd kan niet in mijn cd-speler, wel in mijn dvd-speler, maar daar heb ik geen super geluid bij. Kan weer wel in de pc, maar daar ga ik niet eens lekker zitten luisteren, dat is mijn werkplek. De recensies waren enthousiast én er stond van alles op wat nog niet in de collectie zat. Dus…

De op Hot Rats lijkende set werd na enige tijd bezorgd. Frank is Back! Was hij weggeweest dan? Daar kan ik mij niets van herinneren. Frank was en is er (nog steeds) altijd.

Het spul zit in een onhandig groot, plastic doosje dat niet ‘gewoon’ in de rij kan. Maar aan de andere kant, hoort bij Zappa iets ‘gewoon’ in een rij? Het boekje is ‘basic’ uitgevoerd, de foto’s niet bepaald geweldig.

Via mijn lo-fi setting komt Ancient Armaments de kamer binnen. Dat werk kennen sommigen als de achterkant van de single ‘I Don’t Wanna Get Drafted’. ‘Hi Debbie’ en ‘This is the big one’ en we krijgen een very long show. Maar dan weer niet op dat audioding. Uitzinnig publiek weer daar, maar iedereen kent elkaar én het is Halloween.
‘We krijgen een normale én een speciale show, met niet vaak gespeelde nummers’ zegt onze voorman. De show is gesitueerd na Zappa in New York en voor Sheik Yerbouti. Dancing Fool is dan een nieuw liedje en swingt lekker de zaal binnen. Easy Meat werd al gezongen bij de Turtle-setting en net als Magic Fingers niet nieuw, al is de uitvoering van de laatste wel iets aangepast. De Easy Meat-versie lijkt al meer op die van Tinsel Town Rebellion, maar vanavond met een veel betere gitaarsolo!
Het Yellow Snow-verhaal wordt maar beperkt uitgevoerd, want de Coneheads staan klaar. Conehead hoorden wij hier voor het eerst op You Are What You Is. Deze Conehead is een erg mooie, want L. Shankar is inmiddels op het podium en speelt een verrassende solo met dynamisch drum & bass duo.
‘Zeets’ is de bijnaam van Vinnie. Zeets mag een drumsolo geven en doet dat met verve onder begeleiding van het almaar schreeuwend en juichend publiek. Hit it Zeets!
Dan krijgen we een reeks ‘greatest hits’: Stink-Foot, Dinah-Moe Humm, Camarillo Brillo en Muffin Man. Tussendoor is er ruimte voor interactie met het publiek. Kortom iedereen heeft het naar de zin.
De stinkende voeten krijgen een prachtige gitaarsolo mee. De dynamo gaat kort aan en Camarillo Brillo wordt gespeeld in de hoogste versnelling. Opnieuw opvallend aanwezig zijn de bas en drums. Een ‘gouden’ duo.
De Muffin Man is iets minder dynamisch dan we van hem gewend zijn, maar het laatste nummer (knip, knip) maakt dat allemaal goed en is meteen het hoogtepunt van de set: Black Napkins. Altijd mooi, altijd goed. Een deel kennen we al als ‘The Deathless Horsie’ uit de Shut Up ’n Play Yer Guitar-set. Lakshminarayana Shankar strijkt ook nog even binnen. Prachtig eind.

De show is over, maar de dvd nog niet, er is nog plek voor twee videos: Suicide Chump en Dancin' Fool. Halloween besluit met een radio Interview met geluidseffecten uit de Knick Knack People (denk aan de Ryko Läther box). Het interview is gemaakt rondom deze shows en leuk, grappig om te horen.
Halloween, het audiodeel, is een mooi product, met een klein deel van een uitstekend concert. Ik zou het wel op cd willen hebben. drie mag ook.


    dutch text 2018 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe