Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
Freaks and Motherfu*#@%!
1 juli 1991
a beat the boots release

  1. Happy Together
  2. Wino Man-with Dr. John Routine
  3. Concentration Moon
  4. Pallidan Routine
  5. Call Any Vegetable
  6. Little House I Used To Live In
  7. Mudshark Variations
  8. Holiday In Berlin
  9. Sleeping In A Jar
10. Cruising For Burgers

------------------------------------------------------------

Frank Zappa: guitar, vocals
Mark Volman: vocals
Howard Kaylan: vocals
Jeff Simmons: bass, vocals
George Duke: keyboards, trombone
Ian Underwood: keyboards
Aynsley Dunbar: drums

------------------------------------------------------------
recorded at the Fillmore East, NYC - Nov 13, 1970

-----------------------------------------------------------
‘Beat the Boots’ is een serie cd-uitgaven waarbij Zappa een aantal populaire bootlegs zelf uitbracht. De makers konden daar weinig tegenin brengen. Nu verdiende Zappa er bovendien zelf nog wat aan. Hij nam ze één-opéen over, inclusief ‘artwork’.
Freaks & Motherfu*#@%! Is opgenomen in The Fillmore East op 13 november 1970. Zappa’s toen officiële nep-bootleg ‘Fillmore East – June 1971’ (1971) is opgenomen op 5 en 6 juni eerder dat jaar. In plaats van Bob Harris speelt George Duke in de band en is Jim Pons vervangen door Jeff Simmons. Dit is natuurlijk de ‘vaudeville-band’ met Howard Kaylan en Mark Volman en dus een verbaal sterke groep. De liedjes van beide albums komen aardig overeen, in die zin weinig nieuws dus. Op deze cd staat gelukkig wel ‘Wino Man’. Het door Zappa geschreven nummer voor Jeff Simmons, ‘Wonderful Wino’, werd door hemzelf & band ook vaak live gespeeld. Halverwege duikt Dr. John op met zijn “gris, gris, gumbo yaya” bezweringen. Het nummer eindigt met een korte gitaarsolo. Na ‘Concentration Moon’ volgt een eerst theaterstuk: ‘Pallidan Hotel’ met, naast Volman en Kaylan, ook Simmons in een rol. ‘Call Any Vegetable, is in een vergelijkbare versie met die van ‘Just Another Band from L.A.’ (1972). Dit keer een iets langere gitaarsolo, dat dan weer wel. En wat voor een.
Zappa opent ‘Little House I used to Live in” met : “We're gonna begin with a song from Burnt Weeny Sandwich, which has the operating stage title of "The Duke" but encompasses items from side one and side two of Burnt Weeny Sandwich.” Dit kleine huis loopt gesmeerder dan dat op Zappa’s live-album. Halverwege gaan we over in een soort medley met Penis Dimension in het toch al kleine huis. Dat leidt natuurlijk naar ‘Mud Shark’, en wel in een best heavy versie. ‘Holiday in Berlin’ krijgt een tekst mee die behoorlijk verwijst naar Nazi-Duitsland, maar eindigt met Hi Chi Minh. ‘Sleeping in a Jar’ is één lange gitaarsolo en opnieuw: wat voor een! Dank, Frank. Hééé dat is het thema van ‘Easy Meat’? De cd eindigt met ‘Cruising for Burgers’ in zomaar een heel korte versie.
Gezien alle ‘twists & turns’ en het accent meer op muziek dan cabaret is dit album toch best een leuke aanvulling op de échte Fillmore East.
We zullen het maar niet hebben over de kneuterige hoes met tekeningen waarvan de lichaamsverhoudingen nogal, uh… ‘flexibel’ zijn.


    dutch text 2022 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe