Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
Broadway the Hard Way
25 oktober 1988
officiële release - 53


1988 lp-versie *
A1. Elvis Has Just Left The Building
A2. Planet Of The Baritone Women
A3. Any Kind Of Pain
A4. Jesus Thinks You're A Jerk

B1. Dickie's Such An Asshole
B2. When The Lie's So Big
B3. Rhymin' Man
B4. Promiscuous
B5. The Untouchables

2012 cd-versie
  1. Elvis Has Just Left The Building
  2. Planet Of The Baritone Women
  3. Any Kind Of Pain
  4. Dickie's Such An Asshole
  5. When The Lie's So Big
  6. Rhymin' Man
  7. Promiscuous
  8. The Untouchables
  9. Why Don't You Like Me?
10. Bacon Fat
11. Stolen Moments
12. Murder By Numbers
13. Jezebel Boy
14. Outside Now
15. Hot Plate Heaven At The Green Hotel
16. What Kind Of Girl?
17. Jesus Thinks You're A Jerk

------------------------------------------------------------
Frank Zappa: lead guitar, synth, vocal
Ike Willis: rhythm guitar, synth, vocal
Mike Keneally: rhythm guitar, synth, vocal
Bobby Martin: keyboards, vocal
Ed Mann: vibes, marimba, electronic percussion
Walt Fowler: trumpet, flugel horn, synth
Bruce Fowler: trombone
Paul Carman: alto sax, soprano sax, baritone sax
Albert Wing: tenor sax
Kurt McGettrick: baritone sax, contrabass clarinet
Scott Thunes: electric bass, Minimoog
Chad Wackerman: drums, electronic percussion
and
Mr. Sting: vocals (12)
Eric Buxton: vocals
------------------------------------------------------------
All selections recorded live (no overdubs) with the UMRK Mobile Studio during the 1988 World Tour
------------------------------------------------------------
Deze set is, zoals meestal bij Zappa, samengesteld uit verschillende concerten in verschillende plaatsen in verschillende landen: zelfs binnen de tracks!
------------------------------------------------------------
* Op de cd staan 8 extra tracks, maar niet alles van de lp staat op de cd. Niet op de cd staat Zappa's aankondiging voor Dickie's Such an Asshole:
Zappa: "Thank you! Hate to see this go to waste."
Willis: "Fringe. I mean that, man. "
Zappa: "Alright ... CNN ran a story last week about this new product that has been developed for our prison system. It is called 'Confinement Loaf'. Now, what it is is bean by-products compressed into a loaf, which is administered to problem prisoners. Their diet would be a slice of 'Confinement Loaf' and a cup of water and it seems to mellow them up right away. So my question is: How long before 'Confinement Loaf' appears in United States high schools?"
en idem de afkondiging na The Untouchables:
Zappa "And The Untouchables are: ke Willis"
Willis: "Thank you!"
Zappa: "Mike Keneally."
Willis: "History!"
Zappa: "Walt Fowler, Bruce Fowler, Paul Carman,  Albert Wing, Kurt McGettrick, Chad Wackerman, Ed Mann, Robert Martin, Scott Thunes, Eric Buxton. Thanks for coming to the show, and good night!"
------------------------------------------------------------
Dit album was genomineerd voor een Grammy in de categorie: 'Best Musical Cast Show'. Zappa kreeg hem (opnieuw) niet.

Broadway the Hard Way was in 1988 een verrassende plaat. De klankkleur was namelijk behoorlijk anders dan die van de vorige platen. Dat kwam natuurlijk door de blazerssectie. De thematiek van de songs was duidelijk: politiek, religie en sex. Daarbij werd zo ongeveer iedereen en alles op de hak c.q. korrel genomen, politici: Richard Nixon, Ronald Reagan, Jesse Jackson; TV-evangelisten: Jim and Tammy Faye Bakker, Pat Robertson en ‘collega’ Michael Jackson.
Ondanks dat het feit dat de cd steeds populairder werd kwam er alsnog een lp. Die plaat was anders dan de cd. We missen wat aardige intro's, maar op de cd krijgen we er acht tracks bij. Jesus Thinks You’re a Jerk is de nieuwe afsluiter en de nieuwe tracks zijn na The Untouchables ingevoegd. Ergens geeft dat een vreemde wending aan de cd; de tracks negen tot en met zestien lijken meer vaart, swung, te hebben en komen daardoor heel anders over.
De cd is wat mij betreft daarom verteerbaarder dan de lp die ondanks de grote bezetting een soort ‘gelatenheid’ over zich had. Er werd uitstekend gemusiceerd, maar het ontbrak aan ‘vonken’. Met de cd-versie wordt dat helemaal goed gemaakt. En dan moeten we het zowel op plaat als cd zonder de Beatle-medley doen. Michael Jackson, op dat moment eigenaar van de rechten van de Beatles-nummers, gaf daar geen toestemming voor. Hij had beter moeten weten...
Grote verrassing zijn jazz-gerelateerde tracks als Bacon Fat en Stolen Moments. Jazz dead? Forget It!
En dan draaft ene Mr. Sting op. Zappa kwam hem tegen in de hotellobby en vroeg hem mee te spelen. Sting had nog zijn twijfels, maar na de eerste helft van het concert wist hij het zeker, ook hij zou zijn zegje doen tegen de toen populaire TV-evangelisten. Hij was nog even bang dat de band zijn liedje niet zou kunnen spelen. Nou, daarin kreeg hij behoorlijk ongelijk, Zappa's band speelt het zelfs beter dan zijn eigen band en dat zelfs min of meer onvoorbereid. "This band can play anything, yes anything..", aldus een blije Zappa. Toen nog wel, later ging het met diezelfde band goed mis en speelde ze autodestruct.
Rhymin’ Man is een song met een quiz-element erin. Wie kent alle citaten?
Dat Zappa op de hoogte is van nieuwe trends bewijst ‘Promiscuous’, een track over chirurg en legerarts generaal C. Everett Coop, bekend om zijn strijd tegen Aids, roken en abortus. Willis mag even lekker rappen op een klappende beat van Wackerman.
Verrassend is de nieuwe versie van What Kind of Girl en daarin speelt - niet heel toevallig - Michael Jackson een grote rol. Boy or Girl? Or Monkey...
Why Don’t You Like Me? lijkt verdacht veel op ‘Tell Me You Love Me’. De titel is anders, de boodschap min of meer gelijk.
Broadway is een melting pot van soorten en stijlen en dat is op Zappa's Broadway-versie ook helemaal te horen. Gelukkig heeft hij nog geen Canon van de Musical gemaakt, alhoewel dat van mij best gemogen had, dan hadden we wellicht fire & chains gekregen! Broadway is een prachtige cd en als onderdeel van het trio bestaande uit deze, The Best Band You Never Heard in Your Life en Make a Jazz Noise Here - het 1988-trio - kun je nog maar een ding: verzuchten... Wat een band!


    dutch text 2010/2018 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe