YOU ARE WHAT YOU ISFrank
Zappa: lead guitar, vocals
Ike Willis: rhythm guitar, vocals
Ray White: rhythm guitar, vocals
Bob Harris: boy soprano, trumpet
Steve Vai: Strat abuse
Tommy Mars: keyboards
Arthur Barrow: bass
Ed Mann: percussion
David Ocker: clarinet, bass clarinet
Jim - Motorhead - Sherwood: tenor sax
Denny Walley: slide guitar
Craig "Twister" Stewart: harmonica
and guest vocalists:
Jimmy Carl Black, Motorhead, Ahmet, Moon, Denny Walley

   1. Teen-Age Wind
   2. Harder Than Your Husband
   3. Doreen
   4. Goblin Girl
   5. Theme from the 3rd Movement of Sinister Footwear
   6. Society Pages
   7. I'm a Beautiful Guy
   8. Beauty Knows No Pain

   9. Charlie's Enormous Mouth
 10. Any Downers?
 11. Conehead
 12. You Are What You Is

 13. Mudd Club
 14. The Meek Shall Inherit Nothing
 15. Dumb All Over
 16. Heavenly Bank Account

 17. Suicide Chump
 18. Jumbo Go Away
 19. If Only She Woulda
 20. Drafted Again

You Are What You Is uit 1981 is een behoorlijk onderschatte plaat. Indertijd niet heel populair vanwege de enorme hoeveelheid releases dat jaar; naderhand een beetje 'kwijtgeraakt'. Uit deze periode is het een van mijn favorieten. Ik heb de (vroegere 2lp-) set onwaarschijnlijk vaak gedraaid en dan steeds altijd compleet. De muziek biedt daarvoor genoeg afwisseling en er gebeurt vreselijk veel tegelijktertijd op verschillende niveau's. Niet alleen de muziek, maar ook de teksten spelen hier een niet aflatende rol, het gaat maar door, maar dan in goede zin. Na YAWYI moet ik altijd weer even bijkomen. Zappa gaf in 1981 in interviews aan dat dit ook zijn favoriet was, hij had er erg veel tijd in gestoken als het ging om de productie, maar vooral vanwege het geluid. Nog steeds vind ik de gelaagdheid van You Are fenomenaal. Aan het eind van de meeste nummers begint het volgende al, het is een soort mix-avant-la-lettre. Lang voordat allerlei DJ's nummers aan elkaar mixten deed Zappa dat al met deze plaat. Met wat nostalgische knipogen zou je deze set een conceptplaat kunnen noemen, maar die term was anno 1981 al verouderd, laat staan in 2010. Maar toch, thematisch wordt er heel wat aangeroerd, religie, drugs, sex, het beauty-concept, de homo-beweging, science fiction, TV en TV-evangelisten en de oproep voor de dienstplicht. Het is een goed overzicht van het leven in Amerika begin jaren tachtig. Maar dan wel bezien door de ogen van Zappa en diens uitspraken zijn - zoals bekend - niet altijd even vleiend.
Bedoeld ooit als opzet voor Crush All Boxes, maar beter uitgewerkt en separaat van Tinseltown een veel betere release. Speciale en opvallende gasten: Motorhead en the Indian of the Group, maar zij zijn niet heel opvallend aanwezig. Dat kan wel gezegd worden van Zappa's gitaar, de vonken vliegen er regelmatig van af. Het Thema van de Merkwaardige Voetbedekking is een instrumentaal hoogtepuntje.

single met hieronder de achterzijde ervan
Nog iets over het geluid, want daar zijn nogal wat opmerkingen over. De vinylplaat klonk fantastisch, alle cd-versies doen pijn aan je oren vanwege het opgerekt geluid, vooral in het hoog, de balans is weg. De Ryko versie uit 1990 klinkt redelijk, maar de allerjongste versie mist weer het midden. Het blijft dus tobben met deze cd. Ook tobben blijft de gitaarsolo na Dumb All Over, daar wordt steeds mee gerommeld, stukken eraf, erbij, maar nog niet zoals op de lp. Zucht.
Drafted Again is uitgebracht als single "I don't want to get drafted". Maar... het zijn behoorlijk verschillende uitvoeringen. De single versie is te downloaden als mp3, net als Ancient Armaments, de gitaarsolo van de B-kant van de single. Nergens anders uitgebracht. Beiden zijn te horen in een birthday arrangement van de family trust.
De videoclip bij de You Are What You is single is indertijd verboden bij MTV, omdat er een Reagan-look-alike op de elektrische stoel in voorkwam. De tekst in het cd-boekje "Say Cheese..." werd geweigerd door Newsweek als te eigenaardig. Bijzonder plaatje! Veel draaien!
                        tekst 2010 Paul Lemmens
pics ZFT