DOES HUMOR BELONG IN MUSIC?

Humor hoort inderdaad in muziek. Zo zijn we opgevoed - door Zappa! De vraag stellen is hem beantwoorden. Deze cd werd door Zappa's toen nieuwe platenmaatschappij EMI alleen in Europa uitgebracht. Wij blij! Nu mochten onze collega's in de USA eens een cd importeren. Eindelijk gerechtigheid. We kregen er wel een on-zappiaanse, sobere hoes bij (zie hiernaast). De cd bestaat uit verschillende nummers, van verschillende shows uit verschillende plaatsen. Affijn we weten inmiddels hoe het werkt; dit klinkt als één live-concert, maar het zijn er eigenlijk tien. Maar dat is voor onze meester te eenvoudig, er worden binnen één liedje ook nog eens stukken aan elkaar geplakt: Zoot Allures' hoofd is uit London, maar de solo weer uit Providence. Cleveland spant daarin de kroon met het intro uit Los Angeles, de pianosolo uit St. Petersburg, drumsolo uit Vancouver, gitaarsolo uit Amherst en de outro weer uit LA. Als je maar een goede schaar hebt. Gelukkig is dat in het digitale tijdperk allemaal heel makkelijk, een paar muisklikken en hoppa! Extra humor is de opmerking dat er op deze cd geen overdubs zijn! Nee, dat dankt je de koekoek! Gelachen dat we hebben. Merkwaardig genoeg 'hoort' bij de cd een video/dvd onder dezelfde titel met een band die 'at the Pier, N.Y op 26 augustus 1984', het bijbehorende concert laat zien! De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Knap he? Over de dvd heb ik elders al geschreven, die komt wat plichtmatig over en mist nu juist datgene wat de titel vraagt. De cd was al dik in orde, maar werd tijdens de oppoets sessie in 1995 opzienbarend verbeterd. Niet alleen de hoes werd een heuse Cal Schenkel-variatie, maar ook het geluid werd drastisch aangepakt. De eerste keer dat ik Zoot Allures nieuwe master hoorde werd ik bijna van mijn stoel geblazen. Wow... wat een verschil.
De liedjes zijn een aardige mix van live-concerten begin jaren tachtig; oude- en nieuwe nummers, al dan niet in een nieuw jasje. Prima allemaal en echt genieten. Er wordt meer dan uitstekend gemusiceerd en gesoleerd, maar die humor? Die ben ik bij deze cd toch even kwijt! Misschien is de humor wel dat hij ons allemaal voor de gek houdt!
Misschien nog wel leuk om even te vermelden dat Cleveland eigenlijk hier nieuw gepresenteerd wordt, maar al heel oud is, nl uit 1975, maar toen onder de naam Canard du Jour (die kennen we uit de Shut Up box), vervolgens als Kreega Bondola, daarna als Young and Monde en uiteindelijk Cleveland. Zappa ging zeker niet over een nacht ijs.

 
1. Zoot Allures
  2. Tinsel-Town Rebellion
  3. Trouble Every Day
  4. Penguin in Bondage
  5. Hot Plate Heaven at the Green Hotel
  6. What's New in Baltimore
  7. Cock-Sucker's Ball
  8. W.P.L.J
  9. Let's Move to Cleveland
10. Whippin' Post
Frank Zappa: lead guitar, vocals
Ray White: rhythm guitar, vocals
Ike Willis: rhythm guitar, vocals
Alan Zavod: keyboards, solo on Cleveland

Bobby Martin: keyboards, sax, vocals
Ed Mann: percussion
Scott Thunes: bass
Chad Wackerman: drums
Dweezil Zappa: guitar solo on Whippin' Post
da dvd

da video
  tekst © 2010 Paul Lemmens
pics © ZFT