FRANCESCO ZAPPA

 

Dirigent Simon Murphy en zijn Haagse barokorkest ‘The New Dutch Academy’ (NDA). Murphy en de onderzoeksafdeling van de NDA hebben de afgelopen zeven jaar via studies van de Europese muziekarchieven veel prachtige Haagse hofcomposities herontdekt, waaronder werk van Francesco Zappa. Volgens Murphy gaat het om kwalitatief zeer hoogstaand werk, ,,Het werk van hofcomponisten als Zappa stamt uit de tijd dat de symfonie een nieuw muzikaal medium was. De componeerstijl onderstreept de internationale oriëntatie van het toenmalige hof en je hoort er de opwindende muzikale ontwikkelingen in terug die plaatsvonden in toenmalige muzikale centra zoals Mannheim, Potsdam en Dresden.’’
De herontdekking van de symfonische traditie aan het hof van de Oranjes is volgens Murphy van grote betekenis voor de muziekgeschiedenis. ,,Dit werk werd tot voor kort als weinig interessant ondergewaardeerd. Dat is ten onrechte, want de Nederlandse symfonische school blijkt verbazingwekkend rijk en levendig te zijn geweest.’’ En Francesco Zappa was in zijn tijd volgens Murphy net zo’n grensverleggende componist en muzikant als zijn twintigste-eeuwse naamgenoot Frank Zappa.

nb.
DIT STUK KOMT VAN DE SITE VAN HET NDA, WWW.NEWDUTCHACADEMY.NL

Wie koopt zoiets?? -  Zappa's anomalie??


Frank
Zappa: conductor, arranger
with the help of the
Barking Pumpkin digital Gratification Consort (= the Synclavier)

tracks:
1. Opus I in 6 parts and 11 movements
2. Opus IV
in 4 parts and 6 movements
Francesco Zappa (1763-1788) is ontdekt door Gail, zoekend naar een verwijzing naar Frank in een muziekencyclopedie komt ze deze Zappa tegen. Het blijkt een 18e eeuwse componist en virtuoze cello speler te zijn die vooral veel werk voor trio's schreef. Hij werkte oa. voor de Duke of York. In 1780 werd hij aangesteld als Muziekmeester in Den Haag, jawel! Na Zappa vond The Dutch Academy nieuwe stukken in het archief en nam die op. Volgens het commentaar was Francesco indertijd net zo progressief als Frank nu. David Ocker beschrijft in het cd-boekje het verhaal.
De muziek is heuse barok, zonder enig spoor van sarcasme, humor of andere dingen die we van Frank gewend zijn. This is serious business! En dan? Je draait de cd een of twee keer en zet hem weg, tenzij je een enorme liefhebber bent van barok muziek. Misschien is het dan wel revolutionair en boeiend.
Hoes is opnieuw van Donald Roller Wilson met Patricia.
 
tekst © 2010 Paul Lemmens
pics © ZFT