BURNT WEENIE SANDWICH

                God this is a tasty little sucker!
 
1. WPLJ
  2. Igor's Boogie, phase one
  3. Overture to a Holiday in Berlin
  4. Theme from Burnt Weenie Sandwich
  5. Igor's Boogie, phase two
  6. Holiday in Berlin, Full-Blown
  7. Aybe Sea
  8. The Little House I Used to Live In
  9. Valarie


The Mothers op deze release bestaan uit diverse bezettingen. Het is eigenlijk een verzamelplaat die als onderdeel van een 10lp-box zou verschijnen.

Frank Zappa: guitars, vocals
Roy Estrada: bass, vocals
Ray Collins: vocals
Don Harris: violin
Bunk Gardner: woodwinds
Buzz Gardner: trumpet
Jim Sherwood; baritone sax
Ian Underwood: woodwinds, keyboards
Don Preston: keyboards
Billy Mundi: drums
Jim Black: drums
Art Tripp: drums, percussion

 February 1970
Valarie was een doowop single van Jackie & the Starlites, een van Zappa's favorieten. WPLJ van de Four Deuces staat voor White Port & Lemon Juice, een potentie verhogend mengsel, alhoewel voor de juiste tekst juist Spaans wordt gebruikt: "Waarom koop je geen wijn zodat je je aantrekkelijker wordt om te neuken..."
                    ---------------------------
Een Burnt Weenie Sandwich is een Hot Dog die op een oven geroosterd wordt...
                    ---------------------------
De hoes van Cal Schenkel was eigenlijk voor een lp van Eric Dolphy, maar nooit gebruikt...
                    ---------------------------
Ian Underwood eet zijn schoenzool op de achterzijde...
                    ---------------------------
Er is een 18 minuten durende film gemaakt en ook uitgezonden bij KQED TV in april 1969...l-r back: Mundi - Underwood - Suzy Creamcheese (Sandy Hurvitz) - FZ - Black
l-r front: Collins - Gardner - Estrada - Preston
picture by Rob Bosboom

Burnt Weenie Sandwich was een soort opvulplaat, maar wat voor een! Na het ontbinden van the Mothers en op weg naar een nieuwe versie Mothers bracht Zappa diverse verzamelplaten uit. Weasels was er ook een. BWS is een heerlijke sandwich met twee schitterende doowop nummers om de wat zwaardere kost heen. Veel muziek is vergelijkbaar met de instrumentale muziek van Uncle Meat - veel percussie, saxen en gitaren -  maar gaat nog een stapje verder. Igor's Boogie is natuurlijk opgedragen aan Igor Strawinsky; een van Zappa's voorbeelden. De vakantie in Berlijn is een reactie op het optreden van het publiek tijdens het Berlijnse concert in 1968 van the Mothers. Zappa werd er uitgemaakt voor reactionair "Mothers of Reaction", omdat hij daar en toen geen politieke uitspraken wilde doen:"I'm a musician!" Het thema bleek zo goed dat hij het later gebruikte als openingsthema voor 200 Motels. Er wordt veel en goed gitaar gespeeld, ook op akoestische gitaar! Ian Underwood laat in meerdere pianostukken horen de dodecafonie van Arnold Schonberg onder de knie te hebben. (Aybe Sea en begin Little House). Don - suikerklont - Harris jaagt het Little House naar een prachtige climax. Het nummer stond eerst bekend als "Return of the son of the Hunchback Duke". De hele conversatie tussen Zappa en het publiek aan het eind van het nummer komt uit de 6 juni 1969 -show in Royal Albert Hall, London.
Jammer dat the Mothers spijt hebben je niet te informeren hoe goed Burnt Weenie Sandwich is!


de folder die bij de eerste oplage van de elpee zat

tekst 2010 Paul Lemmens
pics: ZFT