THE BEST BAND YOU NEVER HEARD IN YOUR LIFE
 

 
FZ: lead guitar, synth, vocal
Ike Willis: rhythm guitar, synth, vocal
Mike Keneally: rhythm guitar, synth, vocal
Bobby Martin: keyboards, vocal
Ed Mann: vibes, marimba, electronic percussion
Walt Fowler: trumpet, flugel horn, synth
Bruce Fowler: trombone
Paul Carman: alto sax, soprano sax, baritone sax
Albert Wing: tenor sax
Kurt McGettrick: baritone sax, contrabass clarinet
Scott Thunes: electric bass, Minimoog
Chad Wackerman: drums, electronic percussion

De beste band die je nooit gehoord hebt. Dat geldt gelukkig niet voor iedereen, want oa. ikzelf was erbij in Rotterdam toen deze fantastische band daar speelde. We hadden geluk, er werd waanzinnig veel en goed gespeeld. Vooral een grote rol voor het instrumentaal werk, omdat Zappa meende dat wij Europeanen toch niets van zijn teksten begrepen. Soms denk ik wel eens dat hij daarin gelijk had, want de driedubbele bodems en valkuilen in zijn teksten zijn voor ons inderdaad nauwelijks te bevatten.
Zappa was trots op deze band, ze konden alles, ja alles, spelen en dat liet hij horen ook. In de 1988-concertreeks kwamen the Beatles, Led Zeppelin, Bartok,  the Cream, film-thema's, Jimi Hendrix, Ravel en vele anderen langs. Allemaal invloeden op de muziek van FZ en in die zin een eerbetoon aan iedereen en ook nog eens aan zijn eigen werk als retrospectief. Van Freak Out tot en met Broadway, uit alle periodes kwam werk langs. Wij waren in onze noppen, FZ was in zijn nopjes, zijn beste band echter niet; de blazers mopperde over het te vele blaaswerk, de muzikanten mopperde over het regiem van band-leider Scott Thunes. Het gevolg: muiterij en daarmee het einde van de band en van alle bands. Zappa kondigde meteen aan nooit meer op toernee te willen gaan met een rockband. Van de 'self destruct'- toer kwamen twee CD's uit, deze en Make a Jazz Noise. Daar bleef het niet bij, want op de You Can't Do That on Stage Anymore-serie staan maar liefst nog eens acht tracks van deze groep.
De Best Band-cd verscheen eerst op Zappa-records met, inderdaad de band-foto op de voorkant. Bij Ryko's re-releases werd die vervangen door de Japanse hoes - gemaakt door Cal Schenkel - omdat - volgens Zappa - de band toch niet goed te zien was en de nieuwe hoes veel beter. Vind ik ook, bovendien staan op die nieuwe hoes nogal wat verborgen clues naar oudere cd's/lp's. Zo is er de kip uit de Uncle Meat film, de plant van Waka/Jawaka, Uncle Meat - de man - van the Grand Wazoo, de Sofa van One Size fits All en nog veel meer. Ook grappig: deze hoes heeft dezelfde vorm/opbouw als die van de broer-cd: Make a Jazz Noise. Kijk maar goed!
De muziek is twee discs lang genieten, Johnny Cash was helaas ziek, anders hadden we die ook nog gehoord. Prachtige uitvoeringen van alle nummers met een hoogtepunt voor de Rotterdamse (!) uitvoering van de Bolero. In de zaal zittend dacht ik toen al: zo moet deze muziek gespeeld> Vooral de mystieke, zwoele sfeer neergezet door het marimbaspel van Ed Mann maakte deze verrassing al tot een avond die niet meer stuk kon. Stairway to Heaven dan nog even, Jimmy Page's solo noot voor noot nagespeeld door de blazers. Wat een nummer! Je vergeet het bijna saai geworden origineel onmiddellijk. Minder vind ik Brother West's geblaat, maar aan de andere kant, Zappa haalde vaker mensen het podium op, dus het hoort er gewoon bij. Het is eigenlijk niets dan genieten. Ik kan me voorstellen dat je spijt krijgt als je deze band inderdaad nooit gehoord hebt. Dan is er gelukkig deze cd, maar.. bij concerten hangt toch wel een eigen sfeer, die mis je hierbij. Ben je er wel geweest is het dubbel genieten.
Now, my ears are smiling!


 

disc 1

 1. Heavy Duty Judy
 2. Ring of Fire
 3. Cosmik Debris
 4. Find Her Finer
 5. Who Needs the Peace Corps?
 6. I Left My Heart in San Fransisco
 7. Zomby Woof
 8. Bolero
 9. Zoot Allures
 10. Mr. Green Genes
 11. Florentine Pogen
 12. Andy
 13. Inca Roads
 14. Sofa #1

disc 2

 1. Purple Haze
 2. Sunshine of Your Love
 3. Let's Move to Cleveland
 4. When Irish Eyes Are Smiling
 5. "Godfather part II - Theme
 6. A Few Moments with Brother A. West
 7. The Torture Never Stops - part I
 8. Theme from "Bonanza"
 9. Lonesome Cowboy Burt - Swaggart version
 10. The Torture Never Stops - part II
 11. More Trouble Every Day - Swaggart version
 12. Penguin in Bondage - Swaggart version
 13. The Eric Dolphy Memorial Barbecue
 14. Stairway  to Heaven

text  2010   Paul Lemmens